Urheiluseura, maisema, suudelma, kaista, mielipide, vaimo... Paraneeko se vaihtamalla? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Urheiluseura, maisema, suudelma, kaista, mielipide, vaimo... Paraneeko se vaihtamalla?

2.5.2019 6:00

Anopillani oli tapana pakata miehensä matkalaukku, niin myös tämän lähtiessä pariksi viikoksi Havaijille. Siististi viikattuina olivat rivissä shortsit, paidat ja myös muutamat puhtaat kalsarit. Appiukon matka sujui mukavasti, ja hän palasi tyytyväisenä takaisin.

Anoppi avasi matkalaukun, jossa kalsaririvistö lepäsi siististi koskemattomana. – Ekkö sää oo vaihtanu alushousuja kertaakaan, kysyi anoppi. – No katos, jos käy joka ilta suihkussa, niin eihän siinä tartte, vastasi ruskettunut appiukko.

Mutta paraneeko asia vaihtamalla? On esimerkiksi totuttu, että jos kannattaa jotakin urheiluseuraa, niin sitten kannattaa sitä yhtä ja samaa läpi koko elämänsä. Kerran Köyliön Lallit, aina Köyliön Lallit. Toisaalta urheilijalle seuran vaihtaminen suvaitaan hyvinkin, joskus kenties pitkin hampain. Palkkaurheilijalle tilipussi nousee seuran viiriä korkeammalle. Usein urheilija ei myy mitään, hänet myydään.

Suomen kielessä vaihtamiseen kytkeytyy monenlaista tointa. Jos maa alkaa polttaa jalkojen alla, kannattaa vaihtaa maisemaa. Kaupungissa autoilija saattaa vaihtaa kaistaa miten sattuu, ja koiramaailmassa tunnetaan kodinvaihtajat. Vaihtaminen on joskus lempeää ja romanttistakin, kun sormuksia ja suudelmiakin vaihdetaan. Vappuaamuna moni harkitsi jälleen pään vaihtamista.

Mielipiteiden vaihtaminen lienee sitten vähän mutkikkaampi juttu. Vaaleissa tämä korostuu, kun äänestäjän pitäisi valita ehdokkaansa. Useimmiten äänestyspäätökseen vaikuttavat ehdokkaan mielipiteet. Joillekin ulkonäkö, ammatti, asuinpaikka ja muutamat muutkin jutut ovat tärkeitä.

Pohjimmiltaan on kumminkin kyse arvovalinnoista. Perussuomalaisten Jussi Halla-aholta ja sosiaalidemokraattien Hussein al-Taeelta on tivattu, ajattelevatko he vielä samoin kuin jokin aika sitten. Kummallekin vastaaminen on ollut vaikeaa.

Halla-aho valittiin mielipiteillään äänikuninkaaksi, mutta demarien untuvikko olisi saattanut jäädä rannalle, jos hänen ihmiskäsityksensä olisi ollut tiedossa. Nyt al-Taee on vaihtanut ajatuksiaan. Onko se hyväksyttävää, onko hän uskottava, pettikö hän äänestäjänsä? Varttuuko Martti Ahtisaaren Crisis Management Initiative-yhdistyksessä muitakin al-Taeen kaltaisia ajatushautojia?

Appiukko oli uskottava, sodan käynyt mies. Hän tykkäsi formuloista ja Dave Lindholmista, eikä halunnut puuttua muiden elämään. Appiukko pärjäsi reissuissa koetelluilla konsteillaan hyvin läpi elämänsä. Ei vaihtanut vaimoakaan.

Tapio Liinoja

Kirjoittaja arvostaa mustavalkoista kuvaa ja hidasta elämää.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut