Politiikka olisi tylsää ilman keskustaa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Politiikka olisi tylsää ilman keskustaa

11.6.2020 6:30

Viime viikot ovat osoittaneet, että suomalainen politiikka taipuu moneksi. Ulkomaista mediaa myöten kiitelty hallituksemme on yksilötasolla osoittanut haavoittuvuutensa.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) halusi entistä paremmaksi esiintyjäksi. Hän tuli kuitenkin kuunnelleeksi vääriä profeettoja. Voitto puoluejohtajakisassa ja hetken riemu pääministeri Antti Rinteen (sd.) syrjäyttämisestä muuttuivat nyt omaksi eloonjäämistaisteluksi.

- Politiikka olisi tylsää ilman keskustaa, puolustusministeri Antti Kaikkonen kuvasi puolueensa sisäistä sählinkiä. Osuvasti sanottu.

Nopeaan tahtiin loitsuttiin nimiä uudeksi valtiovarainministeriksi. Mukaan mahtui myös satakuntalainen vaihtoehto, kun Eeva Kalli sai kannatusta. Isän perintö ei pätevöitä, mutta ei myöskään ole rasite. Nimeä oli syytä pitää esillä tulevaisuutta varten.

Keskusta löysi Kulmunille jatkajan tutulta lautakasalta. Hyvin marinoitu entinen ministeri Matti Vanhanen on tunnetusti mies, joka ei osaa sanoa ”ei”. Kunnioittavaa kannustusta työtä kohtaan tulee omilta.

Vain edellisen hallituksen katkeroitunut pääministeri Juha Sipilä luonnehti tehtävää kansakunnan kusitolpaksi.

Vaatimattomana herrasmiehenä Vanhanen ilmoitti keskittyvänsä vain ministerin pestiin. Naisten viisikko jatkakoon. Hän ei olisi edes pääministerin vara.

Suhteellisuudentajuton Kulmuni puolestaan kertoi jatkavansa viisikon jäsenenä ja puolueen puheenjohtajana. Pääministeri Sanna Marin (sd.) teki kuitenkin nopeasti selväksi, että tämä ei käy. Vanhanen sijaistaa häntä ja kuuluu viisikkoon. Kuhnuri kuningattarien joukkoon.

Keskusta haluaa nyt hiostaa pääministeri Marinia ja muuta hallitusta oman kannatuksensa nostamiseksi. Kulmuni tarjoaa budjettiriihen pöytään muun muassa eläkeiän nostoa. Tästä Vanhasella on omat kitkerät muistonsa Rukan nousuista talvella 2009. Sukset sakkasivat.

Pääministerin ensiapulaukussa ykkösasiana tulee elvytys. Kun potilas on saatu tajuihinsa, voidaan miettiä, miten operoidaan.

Kaikki mahdollisuudet hallituskriisiin ovat olemassa, ellei Vanhasen paluu riitä nostamaan keskustan kannatusta.

Kulmunin kohtalo puoluejohtajana ratkeaa syyskuun alussa kotikentällä Oulussa. Ykköshaastaja on Annika Saarikko , joka hyvin levänneenä palaa vauvaloman vaippasulkeisista isänmaan palvelukseen. Saarikko toivoi, että jo ennen hänen paluutaan maassa olisi vähemmän häslinkiä, enemmän vakautta. Hän ei siis halua hallituskriisiä.

Kari Madekivi

Kirjoittaja on eläköitynyt alakoulun rehtori, nykyinen vaari.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: