Yhdysvaltain presidentti tienaa 20 kertaa enemmän kuin köyhyysrajalla elävä kolmihenkinen perhe – presidentin palkka ei aina mene kuitenkaan omaan taskuun - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Yhdysvaltain presidentti tienaa 20 kertaa enemmän kuin köyhyysrajalla elävä kolmihenkinen perhe – presidentin palkka ei aina mene kuitenkaan omaan taskuun

26.8.2020 6:00

Yhdysvaltain presidentin virka tarjoaa hulppeita etuja. Vuosipalkka on 400 000 dollaria. Päälle tulee lentokone Air Force One ja monta muuta etuoikeutta.

Yhdysvalloissa on ainakin 38 miljoonaa köyhää. Presidentti ansaitsee vuodessa 20 kertaa enemmän kuin mitä köyhyysrajalla elävä kolmihenkinen amerikkalaisperhe. Superrikkaisiin verrattuna USA:n presidentti on toki vain nappikauppias. Bill Gates ansaitsee muutamassa tunnissa presidentin vuosipalkan verran.

Suomen presidentin vuosipalkka on 126 000 euroa. Maiden asukaslukuihin suhteutettuna Sauli Niinistö tienaa selvästi paremmin kuin Donald Trump – eikä Niinistön tarvitse huolehtia ydinaseiden laukaisukoodeista.

Trump ei tosin ole palkastaan nauttinut. Kampanjalupauksensa mukaisesti hän on lahjoittanut vuosipalkkansa hyväntekeväisyyteen. Edellinen näin tehnyt presidentti oli John F. Kennedy. Heitä yhdistävä tekijä on peritty varallisuus.

Palkaton Trump on silti onnistunut hyödyntämään presidentin asemaa omissa liiketoimissaan. Salaisen palvelun agentit majoitetaan Trumpin hotelleihin, ja Trumpin yhtiö laskuttaa valtiota.

Myös entiset presidentit pääsevät nauttimaan mittavista eduista. Eläkejärjestelyistä päätettiin kongressissa vuonna 1958. Sitä ennen presidentti ei saanut mitään korvausta kautensa jälkeen.

Harry S. Truman yrittikin presidenttiytensä (1945-1953) jälkeen tulla toimeen sotaveteraanieläkkeellään. Se ei onnistunut. Hän torjui kuitenkin puhujapalkkiot ja saamansa kutsut yritysten johtokuntiin. Trumanin mukaan ex-presidentti ei voinut olla yritysten palkkarenki.

Nykyään ex-presidenttien ei tarvitse pohtia toimeentuloaan. Eläke on puolet istuvan presidentin saamasta palkasta. Turvallisuuskin on taattu: presidentit ja heidän perheensä ovat salaisen palvelun suojeluksessa.

Palkka on vain murto-osa presidenttien tuloista. Erinomaisena esiintyjänä tunnettu Bill Clinton osaa rahastaa puhetaidollaan. Clinton on presidenttikautensa jälkeen tienannut 65 miljoonaa dollaria pelkästään puhujapalkkioilla.

Jimmy Carter on USA:n historian vanhimmaksi elänyt entinen presidentti. Lokakuussa mittariin tulee 96 vuotta. Carter on yhä ikäisekseen hyvävoimainen.

Carterin pyytämä puhujaliksa on pienempi kuin muilla ex-presidenteillä, ja palkkionsa hän on yleensä lahjoittanut hyväntekeväisyyteen.

Carter on perustellut asiaa näin: ”meidän pitäisi antaa rahaa, ei ottaa sitä”.

Kimmo Ahonen

Kirjoittaja on projektipäällikkö ja filosofian tohtori Tampereen yliopistossa Porin yliopistokeskuksessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: