Luomu ei enää ole elitismiä - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Luomu ei enää ole elitismiä

11.7.2019 3:00 | Päivitetty 11.7.2019 16:37

Satakuntaa ei voi pitää minään luomumaakuntana, vaikka viljelty peltoala on ollut kasvussa. Täällä yllettiin viime vuonna niukasti yli 10 000 hehtaariin. Selvästi vähemmän viljelyalaa tilastoitiin vain Kainuussa, Lapissa ja Ahvenenmaalla.

Jäyhä satakuntalainen maataloustuottaja ei hevillä lähde mukaan kokeilemaan onneaan näillä markkinoilla. Luomutuet tai tuotteiden korkeampi hinta eivät vielä riitä.

Koko Suomessa ja maailmalla perinteinen elintarvikesektori on viime vuosina joutunut kädet taskussa seuraamaan, kuinka luomutuotanto on jatkanut reipasta kasvuaan sen kustannuksella. Luomutuotannossa oleva peltopinta-ala lisääntyy vuosi vuodelta, ja myynnin arvo kasvaa. Kuluttajille luomu ei enää ole elitismiä vaan myös valistuneen rahvaan arkitodellisuutta.

Luomun suosion rivakkaan kasvuun on syynä kuluttajien lisääntynyt kiinnostus luonnonmukaisesti tuotettuihin elintarvikkeisiin ja positiiviset mielikuvat siitä. Halutaan panostaa laatuun ja tuotteiden turvallisuuteen. Ihmisten kiinnostuksen lisääntyminen ympäristöasioihin näkyy ruokakorissa ja tuntuu kukkarossa.

Tänä päivänä perinteinen tehomaatalous on viritetty huippuunsa. Se tuottaa kyllä kauniin näköisiä raaka-aineita: porkkanat suuria, salaatit virheettömän vihreitä ja mansikat jättikokoisia. Kasvinsuojeluaineet (lue: myrkyt) ovat kellistäneet luvatta sadonkorjuuseen pyrkineet. Peltojen hehtaarituotto on saatu huippulukemiin vahvalla keinolannoituksella.

Maatalouden luomutuotannolla on myös kriitikkonsa. Tuottaakseen saman verran satoa kuin tehomaatalous se tarvitsee reilusti enemmän peltopinta-alaa. Tämä johtaa epäsuorasti suurempiin hiilidioksidipäästöihin. Toisaalta painopisteen siirtyminen kasvisten suuntaan korjaa tilannetta. Niiden rinnalla kananlihan, kananmunien ja kalan hiilijalanjälki ei ole punaisen lihan luokkaa.

Luomua löytyy myös suoraan luonnosta. Luomukeruutuote eli luomuluonnontuote on asetuksen vaatimusten mukaisesti kerätty luonnonvarainen kasvituote. Tähän joukkoon hyväksytään luonnonvaraiset ja puoliviljellyt marjat, sienet ja kasvit sekä erikoisluonnontuotteet (esimerkiksi terva, mahla, pettu, turve ja pihka). Suomessa sertifioituja luomukeruualueita on kolmasosa koko maapallon tarjonnasta. Euraan sellainen saatiin keväällä kuusenkerkkien kerääjille.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?