Entä jos kuuntelisit sitä puolta itsestäsi, joka ymmärtää koirasi toimintaa? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Entä jos kuuntelisit sitä puolta itsestäsi, joka ymmärtää koirasi toimintaa?

8.7.2020 6:00

Kun koiran kanssa tulee haasteita, ajatukset valtaa helposti halu saada ongelmat mahdollisimman nopeasti pois päiväjärjestyksestä.

Se on varmasti perusteltua, mutta vain yksi näkökulma kokonaisuuteen. Eikä välttämättä paras. Meistä jokaisessa on puolia, jotka ymmärtävät koiran haasteita sisältäpäin. Sitä, miltä koiran vaikeuksissaan kokema tunnetila tuntuu ja myös, miltä oma reaktiomme koiran tilanteeseen koirasta tuntuu.

Se puoli on tilanteen ratkaisemisessa vähintään yhtä tärkeä kuin se, joka haluaa lyhintä reittiä ulos.

Jos tuntuu, että koirasi haukkuu paljon, kuuntele sitä puolta itsessäsi, joka on tukahdutettu. Mitä asiaa sillä on? Mitä on jäänyt kuulematta?

Kertooko se väsymyksestä? Hienovaraisista havainnoista? Miten kuva täydentyisi, jos tämä puoli sinusta voisi tulla kuulluksi?

Tunnustele, millaisesta suhtautumisesta itse saisit apua. Ja syvennä siltä suunnalta yhteyttä koiraasi.

Samalla korjaat yhteyttä omaan itseesi.

Jos koirasi pelkää, avaa sitä puolta itsessäsi, jolla ei aikanaan ollut mahdollisuutta olla pieni ja hädissään. Joka on kannatellut tahdonvoimalla haurasta rakennelmaa.

Kuuntele ajan tuoman etäisyyden avulla tarpeita, jotka jäivät tyydyttymättä. Ammenna nykyhetkestä rauhaa ensin itsellesi, sitten koirallesi.

Käytä omia tarpeitasi peilinä, joka kertoo, mitä koirasi tarvitsee. Autatko koiraa pääsemään vaikeuksista yli, jos käsket tai pakotat? Miltä tuntuu, jos viedään väkisin pelon keskelle?

Mitä itse olisit tarvinnut?

Monet koirien käytöshaasteista juontavat perusturvallisuuteen. Kun koira kokee epävarmuutta, se kuormittuu ja reagoi kuormitukseen itselleen luonteenomaisimmalla tavalla.

Tilanteeseen voi etsiä ratkaisua, joka saa oireen nopeasti pois, mutta välillä on hyvä miettiä, missä on ongelman syy. Mistä paine tulee? Miten koiralle voisi tarjota tilaisuuksia rentoutua, ”nollata kovalevyään”?

Entä miten ajan ja etäisyyden avulla koiran saisi luottamaan itseensä ja haasteita tuottavaan tilanteeseen?

Jälleen voit käyttää itseäsi peilinä: Millaisissa tilanteissa sinun on mahdollista rentoutua? Miten voit luoda rentoutta päivän eri kohtiin?

Jos pelkäät kovasti jotain, miten lähtisit rakentamaan itsellesi kykyä luottaa? Millaista harjoitusta tarvitsisit?

Jokaisella vastoinkäymisellä on sanoma, joka parhaimmillaan lisää ymmärrystä siitä, millainen arki tukee omaa ja koiran hyvinvointia.

Rauhan solmiminen oman tilanteen kanssa on usein suurin hoitava voima.

Kirjoittaja on Säkylässä asuva valmentaja ja eläintenkouluttaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: