Näprääkö haastateltava jakunhelmaa? Ärsyttävyys ei ole varsinaisesti haitta - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Näprääkö haastateltava jakunhelmaa? Ärsyttävyys ei ole varsinaisesti haitta

Kolumnikuva. Tiina Vuorimäki.

22.11.2019 7:00

Prinssi Andrew esiintymien Emily Maitlisin tv-haastattelussa on puhuttanut kiivaasti Britanniassa – ja meilläkin. Ihmisen esiintyminen paljastaa harjoiteltunakin paljon katsojille, osin alitajuisesti. Se tekee keskusteluohjelmista mielenkiintoisia.

Hyvä keskusteluohjelma on kiinnostava ja jännittäväkin, huonoa taas ei jaksa kovin kauan katsella.

Helppo ohjelmamuoto se ei ole. Juontajan pitää saada vieras rentoutumaan ja antamaan itsestään. Vieraan on oltava valmis puhumaan muutakin kuin itsestäänselvyyksiä – tämä pätee myös asiakeskusteluihin.

Ärsyttävyys ei ole varsinaisesti haitta, sillä ohjelman pitää liikuttaa tunteita. Myötätunto on tervetullutta mutta niin on kiukkukin. Keskustelun herättämä suuttumus saattaa nostaa huomioarvoa enemmänkin kuin sympatia.

Lämpimät tunteet jäävät helposti omaan sydämeen, mutta närkästys saa toimimaan: rahakeräyksiä huono-osaiselle, viestejä someen tai keskustelupalstoille, puhetta ystävien kanssa.

Andrewkin pysyi otsikoissa monta päivää, kun sanansa halusivat sanoa kaikki kehonkielenasiantuntijoista lähtien. Tosin haastattelun aihekin oli kuohuttava. Prinssi ja Maitlis keskustelivat Andrewn suhteesta Jeffrey Epsteiniin ja mahdollisesti alaikäisiin tyttöihin.

Tänään voi katsoa, mitä tunteitä herättää Baba Lybeckin ja Joanna Kuvajan juontama Viiden jälkeen -ajankohtaisohjelma tai Inkeri Alatalon ja Tuulianna Tolan vetämä Puoli seitsemää. Perjantaissa ovat aiheena digilaitteet.

Urheilumaailmaan voi upota Kaj Kunnas Exclusiven kanssa.

Suomalaisia klassikoita ovat ainakin A-studion keskustelut sekä sunnuntai-iltojen Arto Nybergin vetämä Arto Nyberg. Ensimmäinen Arto Nyberg nähtiin vuonna 2004.

Jos kotoisessa televisiossamme ei olekaan luvassa paljastuksia tai skandaaleja, niin aina on kiinnostavaa katsella, miten ohjelman vieras pitää käsiään, miten käy hymyn tai näpräileekö hän hiuksiaan tai jakunhelmaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: