Asta Matikaisen kolumni: Saako variksia ampua, saahan? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Saako variksia ampua, saahan?

uudet kolumnikuvat, Asta Matikainen

20.7.2019 3:00

Varis, Corvus corone cornix, on maapallon älykkäimpiä lintuja. Se on kuulemma lähes yhtä oppimiskykyinen kuin korppi.

Noiden raakkujien oppimiskykyä en epäile lainkaan. Ne tarkkailevat ympäristöään ilmeisen huvittuneina. Mökillä vielä viime kesänä hetken aikaa hyvänä pelotteena toiminut muovinen käärmeen niljake pihakopin katolla herättää näköjään vain hilpeyttä. Toisen käärmeistä ne ovat näköjään korjanneet näytösluontoisesti parempaan talteen.

Mistä ihmeestä ne ilmaantuvat sen siunaaman hetkellä, kun olet korjaamassa pihapöydältä pois kahvikuppeja, lautasia, voileipiä ja pullia?

Mansikkakippo jää vielä pöydälle, kun kädet eivät riitä kerralla kaikkien pois kantamiseen yhdellä kertaa.

Kun selkäsi käännät, tuo musta pitkänokkainen on jo riepottamassa ensimmäistä mansikkaa ympäri pöytää ja sotkemassa pöytäliinasi.

No joku fiksu heti tietysti sanoo, että mikset pöljä käytä tarjotinta.

Iltaruokailuun piipertäviä siiliparkoja pitää ihan vieressä vahtia, jotta ne saavat rauhassa syödä kuppinsa tyhjäksi. En jätä siileiltä mahdollisesti jääviä murujakaan vaanivien varisten nokittavaksi, vaan pesen tyhjän kupin saman tien.

Varikset nimittäin ilmestyvät läheiseen puuhun sillä hetkellä, kun ruokakuppi kilahtaa maahan. Pakko myöntää, että olen jo turvautunut väkivaltaan. Omenapuista pudonneita raakileita on vain niin vaikea saada osumaan katolla kököttäviin variksiin, jotka vain raakkuvat pilkallisesti.

Vakaa aikomukseni on ottaa seuraava askel tällä tiellä ja ostaa vesipyssy lelukaupasta.

Mökkinaapuri todisti, miten näppärästi ja nopeasti varikset yhteisvoimin naputtivat maitotölkin kylkeen pitkulaisen aukon, nostivat pahvinkappaleen ylös ja pääsivät näin maidon makuun.

Puutarhapalstalla ahkeroinut rouva puolestaan oli ajatellut nauttivansa eväitä taukoa pitäessään. Eväät olivat kassissa villatakin alla. Rouva ei koko ajan hellittämättä tuijottanut eväskassiaan ja sai huomata eväiden menneen niin kutsutusti parempiin suihin. Varikset olivat heittäneet villatakin sivuun.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: