Virheet opettavat elämässä eniten - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Virheet opettavat elämässä eniten

2.10.2019 6:00

Kun aletaan lähestyä vuoden loppua, on aina hyvä miettiä kulunutta vuotta. Kerrata, mitä kaikkea onkaan tullut tehtyä. Missä asioissa on onnistuttu? Minkä olisi voinut jättää tekemättä, tehdä paremmin tai eri tavalla?

Olen huomannut, että asioiden läpikäynti itsensä kanssa on hyvä asia. Ajattelen niin, että elämä on polku, jossa jokaisella pienimmälläkin teolla ja sanomisella on seuraus, joka vie asioita johonkin suuntaan. Tämä on tietysti itsestäänselvyys, mutta kuinka moni on oikeasti pohtinut sitä näin?

Tämä ei ole julkinen anteeksipyyntö, mutta myönnän rehellisesti tehneeni monia virheitä ja asioita, joita olisi voinut tehdä toisin etenkin kuluneen vuoden aikana. Elämä on siitä hauska laji, että sitä ei voi opiskella missään koulussa. Matkan varrella opitaan, kasvetaan ja kehitytään jatkuvasti.

Mielestäni monet ihmiset peruuttelevat liikaa ja ovat itseään kohtaan liian ankaria. Tämä johtuu usein siitä, että he ovat epävarmoja itsestään. Jos allekirjoittaneelta kysytään tekisinkö jotain toisin, vastaus on ei. En muuttaisi mitään, en edes pahimpia virheitäni. Päinvastoin, toistaisin ne, jos vain voisin palata ajassa taaksepäin.

Perustelen tämän väitteeni sillä, että ne ovat juuri niitä asioita, jotka muuttavat minua ihmisenä, ja yleensä vielä parempaan suuntaan.

Ihmiset keskittyvät aivan liikaa puhumiseen tekemisen sijaan. Useimmiten vielä muiden tekemisistä puhumiseen. Se ei kannata, sillä omaan tekemiseen ja omaan asiaan keskittyminen on kannattavaa, sillä se poikii hyviä asioita.

Eikä niitä uudenvuodenlupauksia muuten kannata asettaa. Eivät ne koskaan päde kenelläkään paria kuukautta pidempää, eiväthän?

Ehkä parempi idea onkin miettiä asioita mitä voisi tehdä paremmin ja eri tavalla niin itsensä kehittämisestä ihmisenä aina työasioihin ja vapaa-ajan käyttöön asti.

Jokainen luo itse pohjan omalle elämälleen ja tekee siitä juuri sellaisen kuin haluaa. Näitä asioita onkin järkevää pohtia etenkin näin vuosikymmenen päättyessä ja uuden alkaessa.

Arttu Lindqvist

Kirjoittaja on lukionsa Porissa aloittanut nuori.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?