Missä kraatteri, siellä Soini - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Missä kraatteri, siellä Soini

15.7.2020 6:00

Soinismeistaan tunnettu Timo Soini alkaa vähä vähältä vertyä, kun hän väsää vuoden kuluttua ilmestyviä muistelmiaan. Tuoreinta tavaraa on toteamus, jonka mukaan Suomen politiikassa on kraatterin kokoinen aukko.

Hän ei myönnä eikä kiellä, puuhaileeko hän venelaitureista tunnetussa Espoon Iivisniemessään kristillisdemokraateilla höystetyn Suomen Maaseudun Puolueen SMP:n uutta paluuta tosissaan.

Se on taitavalle poliitikolle luonnollista, sillä miksi tappaa lypsävää lehmää. Soinille on tärkeää pysyä julkisuudessa kirjan julkistamiseen asti, jotta painosmäärät eivät jäisi yhteen.

Hän osoitti kauppamiehen piirteitä jo viime syksynä, jolloin hän mainosti plokissa kuin plokissaan lopulta tammikuussa 2020 ilmestynyttä Populismi-kirjaansa.

Viesti meni perille, sillä julkistamistilaisuus oli iso mediatapahtuma. Sali oli tupaten täynnä, mutta itse kohuteos supistui lopulta kirjaseksi. Myös Soini tiesi mahalaskunsa, sillä hän höynäytti mediaa kirjoittamaan pikemminkin hänen presidenttiaikeistaan kuin vihkosestaan. Ja media kirjoitti, kuten nyt SMP:stä.

Jos SMP:n paluulle pitäisi etsiä verrokkia, se löytyisi kai elokuvamaailmasta, jossa monista oudoista, mutta menestyneistä elokuvista on tehty jatkostooreja, kuten Haihurrikaanista.

Suomessa samaa ilmiötä edustaa Luokkakokous.

Ei Soini siinä väärässä ole, että perussuomalaisten, keskustan ja kristillisten rintamalinjoilla on kraatterin kokoinen aukko. Siinä on sitä paitsi Atlantin kaltainen syvänne.

Se on revennyt, kun Jussi Halla-ahon perussuomalaiset on keskittynyt Suomen Uutisten lukukokemuksen perusteella puimaan intersektionalismia. Puolueen Pohjois-Satakunnan vanhat sotaratsut ovat melko varmasti ihmeissään, kun yksikin juttu alkaa huudahduksilla Tokenismia! Whitepassing! Good Immigrant!

Keskusta taas on niin hukassa, että siitä puolueesta uutiseksi kelpaa entisen puheenjohtajan ja entisen pääministerin Juha Sipilän uusin urotyö. Hän keräsi ämpärin täyteen hilloja.

Kristillisdemokraateille mikä tahansa uusi tuulahdus tekisi vain hyvää.

Olisi mainiota, jos Soini ja kumppanit innostuisivat, vielä kerran, sekoittamaan Suomen politiikan jäykkää pakkaa. Näytöt sinisestä tulevaisuudesta kuitenkin kertovat, että Soinin intressit ovat muualla kuin uuden puolueen raastavassa perustamisessa.

SMP:stä ovat Satakunnassakin jäljellä vain muistot. Jopa sitkeimmät ”sämppärit” kääntyivät halla-aholaisiksi, koska sininen tulevaisuus oli saman tien menneisyyttä.

Juha Ståhle

Kirjoittaja on entinen politiikan toimittaja, nykyinen työmies.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?