Yritystukien karsinta päätyi sotkuun – listalla olisi ollut varaa valita poistettavia tukia - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Yritystukien karsinta päätyi sotkuun – listalla olisi ollut varaa valita poistettavia tukia

Valtiosihteerien tekemällä listalla on paljon intohimoja herättäviä tukia kirjoittaa talouden ja politiikan toimittaja Kirsi Turkki. Nyt ei koskettu esimerkiksi pienpanimoiden, laivaliikenteen tai matkailuautojen tukiin.

Toimittaja Kirsi Turkki. Kolumnikuva.

18.9.2019 16:26

Antti Rinteen (sd.) hallituksen ensimmäisessä budjettiriihessä tehtiin mukavia päätöksiä. Hallitus korotti pienimpiä sosiaalietuuksia, antoi koulutus- ja luonnonsuojelurahat etupainotteisesti ja edistää työllisyyttä vain pehmein keinoin.

Hallituksen päätös yritystukien karsimisessa sen sijaan sai aikaan hämmennystä. Hallitusohjelmassa päätettiin, että budjettiriiheen valmistuu ehdotus yritystukien 100 miljoonan euron vähennyksistä. Valtiosihteerit tekivät 32 sivua pitkän raportin, jossa on kymmenkunta erilaista yritystukea, joista hallitus sai valita poistettavat tuet.

Hallitus päätyi karsimaan vain yhden tuen. Parafiinisen dieselöljyn veronalennusta leikataan asteittain 120 miljoonaa euroa ja se kohdistuu mahdollisuuksien mukaan fossiiliseen parafiiniseen dieselöljyyn. Parafiinisia dieselöljyjä on kahdenlaisia, fossiilisia ja uusiutuvia.

Tuen leikkaus täyttää summan osalta hallitusohjelman kirjauksen, mutta vaikutukset ja perusteet ovat epäselvät ja kiistanalaiset. Epäselvyyttä on ainakin siitä, lähteekö tuki molemmilta dieseleiltä, nostaako leikkaus uusiutuvan dieselin pumppuhintaa ja minkälaiset ovat vaikutukset päästötavoitteisiin.

Maanteiden tavaraliikenteen etujärjestö SKAL pitää selvänä, että kuluttajien ja yritysten kustannukset nousevat ja päästötavoitteet maateillä karkaavat. Öljynjalostaja Neste ja polttoaineita maahantuova St1 antoivat hieman erisuuntaisia lausuntoja. St1 pelkää, että lähipäästöt kasvavat.

Valtiosihteerien lista karsittavista yritystuista tulee julkiseksi samaan aikaan kuin budjettiesitys eli 7. lokakuuta. Lännen Median tietojen mukaan listalla on paljon intohimoja herättäviä yritystukia.

Tällä kertaa hallitus ei koskenut listalla oleviin pienpanimoiden valmisteverohuojennuksiin, laivaliikenteen miehistötukeen, matkailuautojen verotukeen, ruumisautojen ja eläinlääkintäautojen verovapauteen, työnantajan koulutusvähennykseen, maatilan energiaverojen palautuksiin, turpeen verotukeen tai edellisen hallituksen säätämään ja sdp:n silloin ankarasti kritisoimaan yrittäjävähennykseen.

Hallitus lupasi tiistaina, että tukien karsintaa jatketaan ja lisäpäätöksiä tulee 2020. Viiden puolueen hallituksen ei ole helppo päästä niistä yksimielisyyteen. Jos olisi, niin edelliset hallitukset olisivat jo karsineet tukia. Yksi kiistanalaisimmista tuista eli turpeen verokohtelu luvataan ratkaista osana ensi keväänä käynnistyvää energiaverouudistusta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: