Keskustalla on Säkylässä ystävät vähissä - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Valtuustopomon valinta paljasti, että keskustalla alkaa olla Säkylässä ystävät vähissä – Suurien tunteiden kunnassa on uuden alun aika

8.9.2020 19:43

Kriisiytyneen sote-sektorin umpisolmun avaamista päästään yrittämään Säkylässä uudessa komennossa. Kunta sai maanantaina uuden puheenjohtajan sekä valtuustoon että sosiaali- ja terveyslautakuntaan. Samana päivänä työt aloitti myös vs. sosiaali ja terveysjohtaja Taina Juvonen.

Onnea kolmikolle, sillä pitkään kyteneiden erimielisyyksien ratkominen ei ole helppo tehtävä. Ei varsinkaan tilanteessa, jossa kunta viimeistelee talouden tasapainottamisohjelmaa, joka pitää sisällään mahdollisesti myös yt-neuvottelut.

Säkylä julkistaa ensi viikolla säästöohjelman, joka saattaa sisältää myös yt-neuvottelut

Tärkein rooli tehtävässä on Juvosella, mutta viimeiset puoli vuotta ovat opettaneet, että myös valtuuston ja sote-lautakunnan puheenjohtajien yhteistyön pitää toimia.

On vaikea kuvitella, että uuden valtuustopomo Kari Simulan (kesk.) ja sote-lautakunnan johtoon nousseen Jarmo Kyllösen (kesk.) näkemykset voisivat ainakaan kauempana toisistaan olla kuin edeltäjillään Veli-Pekka Sunilla (kesk.) ja Satu Tietarilla (kesk).

”Kunnanhallitus alkoi suoraan sanottuna savustaa ylilääkäriä ulos” – Kaikki luottamustoimensa Säkylässä jättävä Satu Tietari puhuu nyt suunsa puhtaaksi

Luottamuspula ylilääkäriin johti valtuustopomon eroon – Sosiaali- ja terveysjohtajan mielestä tilanteeseen johtaneita syitä ei voida kohdistaa yhteen henkilöön tai asiaan

Lue Veli-Pekka Sunin erokirje

Valtuuston johtoon ei tuntunut tällä kertaa olevan tunkua. Valittiinhan tehtävään ensimmäisen kauden valtuutettu, joka tuli valituksi viime vaaleissa koko valtuuston toiseksi pienimmällä äänimäärällä.

Loogisimmat vaihtoehdot valtapuolue keskustassa olivat toki poissa pelistä. Tehtävästä terveyskeskuksen kriisin vuoksi luopunut Veli-Pekka Suni oli viime vaaleissa 187 äänellä koko kunnan ääniharava. Sote-lautakunnan puheenjohtajuudesta saman kriisin takia luopunut Satu Tietari oli 116 äänellä puolueen kakkonen.

Nyt valtuuston johtoon valitun Simulan äänimäärä oli 51.

Kari Simula (kesk.) valittiin Säkylän valtuuston puheenjohtajaksi maanantaina. Oikealla Säkylän kunnanjohtaja Teijo Mäenpää.

Puheenjohtajan vaalissa ehdolla oli Simulan lisäksi Timo Puisto (vas.). Vaali oli hämmästyttävän tasainen, kun ottaa huomioon, että keskustan valtuustoryhmässä on 12 valtuutettua, ja Puisto on vasemmistoliiton ainoa valtuutettu. Suljettu lippuäänestys meni Simulalle niukasti äänin 14–13.

Keskustalla näyttääkin olevan tällä hetkellä ystävät vähissä Säkylän valtuustossa. Pekka Rautiainen (sd.) nosti valtuustossa esiin ainakin yhden syyn siihen. Hän ilmaisi tuskastuneisuutensa viime vaalien jälkeiseen puheenjohtajan paikkojen jakoon. Keskusta kahmi puheenjohtajan paikat paitsi kunnanvaltuustossa ja -hallituksessa, myös sote- ja teknisessä lautakunnassa.

Säkylän valtuusto valitsi uuden puheenjohtajan äärimmäisen niukalla erolla – ” Toivoisin keskustalta jonkinlaista itsetutkiskelua”

Se, että terveyskeskuksen työilmapiirin ongelmat johtavat suureen poliittisen draamaan ja luottamushenkilöiden eroihin, on mahtava juttu.

Toisinaan kuulee tarinoita lautakuntien jäsenistä, jotka avaavat esityslistan ja sen liitteet sisältävän kokouskuoren vasta kokouksessa tutustumatta asioihin ollenkaan etukäteen. Suurien tunteiden säkyläläisessä kuntapolitiikassa tällaista asenneongelmaa tuskin on.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut