Jokerit etenee kriisistä kriisiin, mutta kuinka kauan seura jaksaa elää myrskyn silmässä? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Jokerit etenee kriisistä kriisiin, mutta kuinka kauan seura jaksaa elää myrskyn silmässä?

1.9.2020 22:08

Jokerit aikoo pelata kaikessa hiljaisuudessa jääkiekkoliiga KHL:n avausottelunsa Valko-Venäjän Minskissä torstaina.

Seura ilmoitti kaksi päivää ennen ottelua, että kukaan pelaajista tai valmentajista ei ole haastateltavissa.

Odotettu päätös. Pään työntäminen pensaaseen antaa tunteen kuin koko ydinasia olisi kadonnut.

Jokerien seikkailu itäliiga KHL:ssä on ollut seitsemän vuoden myrsky, jossa laineet ovat lyöneet vähän väliä. Toisinaan isommin, toisinaan vähän tasaisemmin.

Kaikki alkoi kesällä 2013, kun Jokerien silloinen omistaja Hjallis Harkimo kertoi Jokerien lähtevän SM-liigasta ja siirtyvän KHL:ään. Jotain tällaista saattoi aavistella, kun Hartwall-areena ehdittiin sitä ennen myydä venäläisille, mutta useimmille liigaseuroille kaikki tuli eteen yllättäen ja pyytämättä.

Sotku oli valmis.

Pelit KHL:ssä alkoivat syksyllä 2014, eikä silloinkaan ajoitus ollut Jokerien puolella. Venäjä oli vallannut heti Sotshin talviolympialaisten jälkeen Krimin niemimaan, ja Ukrainan itäosa muuttui sotatantereeksi.

Pelkästään siirtyminen KHL:ään tarkoitti kustannusrakenteen muuttumista Venäjä-vetoiseksi. Yli 20 miljoonan euron budjetti oli mahdollista saada kasaan vain rahalla, jonka kotimaa oli jossain kaukana idässä.

Jokerit on saanut kestokritiikkiä rahoituksestaan, tappioistaan ja venäläisomistuksesta. Päättävä ääni on aina kuulunut Venäjältä.

Taas Jokerit on joutunut keskelle huonoa ajoitusta.

Joukkue kohtaa Dinamo Minskin vain kerran vieraskentällä tällä kaudella, ja se on juuri nyt, kun maata hallitsevat jättimielenosoitukset ja kansan halu päästä eroon diktaattori Aljaksandr Lukashenkosta.

Pelaaminen Valko-Venäjällä vallitsevassa tilanteessa on kiusallisempaa kuin kenties koskaan ja missään.

Jääkiekko on Valko-Venäjän suuri urheilu, ja presidentti Lukashenko on vielä suurempi jääkiekon ystävä.

Jokerit haluaa pysyttäytyä politiikan ulkopuolella mutta tekee tahtomattaan ison poliittisen teon Lukashenkolle, kun joukkue luistelee jäälle Minskissä torstaina.

Entä jos Lukashenko on katsomassa ottelua, hurraamassa Dinamon maaleille ja antamassa kansalleen kuvaa, että kaikki on hyvin?

Jokerit on ollut usein myrskyn keskellä kuuden pelaamansa kauden aikana. Enää herää kysymys, kuinka kauan seurassa jaksetaan ja halutaan elää myrskyn silmässä.

Onko KHL-kiekko sittenkään kaiken tämän arvoista?

Jos fanien ydinjoukostakin on tullut viestejä, ettei Valko-Venäjälle pitäisi mennä, on syytä kysyä, voiko kannattajien kärsivällisyyttä vielä venyttää.

Pelaaminen KHL:ssä tuskin on ikuista, ja vähintään nyt on sopiva aika miettiä muita vaihtoehtoja.

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien urheilutoimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut