Tietovuodosta tulikin siunaus – hallitusohjelma pureskeltiin sopivina annoksia ilman arvailuja - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Tietovuodosta tulikin siunaus – hallitusohjelma pureskeltiin sopivina annoksia ilman arvailuja

7.6.2019 6:00

Suomi on saanut uuden hallituksen presidentillisellä siunauksella. Porilainen sote-veteraani Krista Kiuru (sd) on sen perhe- ja peruspalveluministeri. Raumalaisten pettymykseksi äänikuningatar Kristiina Salonen (sd) jäi edelleen kasvamaan korkoa. Työtä Satakunnan parhaaksi riittää molemmille.

Pitkään politiikkaa seuranneena en muista, että minkään aikaisemman valtioneuvoston odotusaikaa ja synnytystä olisi julkisuudessa arvioitu niin negatiiviseen sävyyn kuin nyt. Tuomiopäivän pasuunat pauhasivat. Lähimmäksi näitä lyttäjäisiä taisi päästä ”mahdoton tehtävä” eli Jyrki Kataisen (kok) sateenkaarihallitus tämän vuosikymmenen alussa.

Tällä kertaa sävy alkoi hiljalleen muuttua positiivisemmaksi, kun Iltalehti ja Tommi Parkkonen tiputtelivat julkisuuteen muruja valmistuneesta hallitusohjelmasta. Joku Säätytalon käytävillä hiippaileva pidätyskyvytön taisi kuitata vähän kesälomarahoja tuosta 191 sivua paksusta bestselleristä. Parkkonen kertoi Ylen aamu-tv:ssä niteen tulleen pöydälleen yllättäen ja pyytämättä, kuin aikanaan Jäätteenmäen faksin.

Tietovuodot voivat joskus olla siunaukseksi. Näin tällä kertaa. Sopivina kerta-annoksina julkaistut yksityiskohdat hallitusohjelmasta antoivat medialle pureskeltavaa, joka ei enää perustunut arvailuun. Kokonaisuuskin alkoi hahmottua. Ennätyspitkää ohjelmaa arvioitiin nyt poliittisena kompromissina, jonka yksityiskohdista voi olla perustellusti eri mieltä. Sitä pidetään kunnianhimoisena ja tulevaisuususkovaisena asiakirjana, jossa voi sisään rakennettuna olla myös miinoja. Niitä oppositio on jo tarmolla lähtenyt kartoittamaan.

Järjestö toisensa jälkeen on arvioinut hallitusohjelmaa omasta näkökulmastaan. Ay-liike on tervehtinyt ilolla Sipilän hallituksen aktiivimallille luvattua niskalaukausta. Opetusalan OAJ:n mukaan suunta on nyt selvästi kääntynyt. Kasvatus, koulutus, tiede ja tutkimus sekä koulutuksellinen tasa-arvo nähdään keskeisinä tulevaisuusinvestointeina. Ympäristöjärjestöt ylistävät hallitusohjelmaa vuosisadan parhaaksi. Maailman kunnianhimoisin ilmastostrategia on luotu. Jopa epäluuloisesti Rinteen hallitukseen suhtautuneet Suomen Yrittäjät pitää ohjelmaa pelättyä parempana.

Satakunnalle, kuten maakunnille yleensäkään, hallitusohjelma ei lupaa mitään järisyttävää. Raumaa lämmittää merivoimien Laivue 2020:n hankintapäätöksen kirjaus. "Country road ” 8 joutuu edelleen kilpailemaan muiden vastaavien hankkeiden kanssa.

Kari Madekivi

Kirjoittaja on eläköitynyt reksi ja nykyinen vaari.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos