Karvia – pieni suuri kunta - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Karvia – pieni suuri kunta

18.9.2019 6:00

Karvia on yksi Suomen 311 kunnasta. Karviassa asui 2360 henkilöä heinäkuun lopussa, jolla se sijoittuu sijalle 245. kuntien joukossa. Asukkaita on seitsemän kertaa vähemmän kuin keskiarvokunnassa ja lähes kolme kertaa vähemmän kuin mediaanikunnassakin. Sijainti Pohjois-Satakunnassa on kauniisti sanoen haasteellinen.

Silti Karvian kohdalla numerot ja syrjäisyys kannattaa jättää omaan arvoonsa.

Karvia on oppikirjaesimerkki pienestä suuresta kunnasta. Merkitys on paljon kokoaan suurempi: läheisyyden ekonomia, yhteisöllisyys ja tekemisen kulttuuri korvaavat puuttuvat sielut. Karvian DNA on jännällä tavalla yhdistelmä satakuntalaista itsellisyyttä ja pragmaattisuutta yhdistettynä pohjalaiseen tahtoon ja ennakkoluulottomuuteen.

Tulokset puhuvat puolestaan, vaikka faktat ympärillä ovat armottomat: väestö vähenee ja vanhenee, työvoimapula kolkuttelee ja kuntatalouden pilvet tummuvat. Kunnalla ei ole mitään jakoa kovilla elin- ja vetovoiman tunnusluvuilla, mutta sitä enemmän pehmeää elin-, veto- ja pitovoimaa. Tarkoitan yhteisöllisyyttä, me-henkeä, yhdessä tekemistä, luottamusta, arvostusta, kannustavaa ilmapiiriä, yrittäjyyttä ja elämänlaatua.

Nostan vain muutaman esimerkin yhteisöllisyyden voimasta. Kulttuurikeskus Skantz. Uniikkia Willit patsaat tienvarsitaidetta. Mykistävä Annen taidekahvila. Legendaariset kolme päivää kestävät Karvia-päivät. Talkoilla tehty pyörätie kuntaan. Tuleva Geopark. Ja kruununa täysin kopioimaton Willi Karvia brändi ja herratiesmitämuuta.

Tämä kaikki väestöpohjalla, joka vastaa Porin Pormestarinluodon, Väinölän tai Vanhakoiviston populaa.

Karvia on kannustava esimerkki muille kunnille: pienestä tulee suurta, jos tahto, henki ja asenne on kohdallaan. Ihan parasta on karvialaisten omaehtoisuus, sitoutuminen, ylpeys ja ilo yhdessä tekemiseen: asioita tehdään ruikuttamisen sijaan.

Kunnia kuuluu myös ei pöljimmästä päästä oleville päättäjille. Esimerkiksi rankka kouluverkkouudistus vietiin läpi tietoon perustuen eikä päättäjien kotiosoitteen mukaan. Jos voisin, kloonaisin suorilta jaloilta kotikaupunkiini kunnanjohtaja Tarja Hosiaisluoman tai kunnanhallituksen puheenjohtajan Voitto Raita-ahon kaltaisen persoonan. Syy on yksinkertainen: he ovat kaikkien karvialaisten asialla ja etuja puolustamassa riippumatta poliittisesta taustaryhmästä.

Jos jokaisessa meissä asuisi pieni karvialainen, Porilla, Satakunnalla ja Suomella ei olisi mitään hätää!

Timo Aro

Kirjoittaja on muuttoliiketutkija ja valtiotieteiden tohtori.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: