Kolumni: Työttömyyden taustalla 80 000 syytä, eikä yhtä patenttiratkaisua ole - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Työttömyyden taustalla 80 000 syytä, eikä yhtä patenttiratkaisua ole

20.10.2020 6:00

Korkea työllisyysaste on toimivan hyvinvointiyhteiskunnan perusta. OECD tutki sosiaali- ja terveysministeriön ja Kelan tilauksesta suomalaisen työttömyyden taustalla olevia tilanteita ja työllistymisen esteitä. Tulokset kertovat sen, mitä tilastoista ei näe, mutta jonka alan ammattilaiset hyvin tietävät: pitkäaikaisen työttömyyden taustalla on useimmiten monia samanaikaisia esteitä yhden sijaan. 87 prosentilla yli vuoden työttömänä olleilla voitiin tunnistaa kaksi tai useampaa työllistymisen estettä.

Yleisimmät työllistymistä haittaavat tekijät liittyvät terveyteen. Melkein puolet työttömistä kokee terveysrajoitteita, jotka estävät työllistymistä. Samaan aikaan tiedetään, että työkyvyttömyyseläkkeellä on yli 134 000 henkilöä ja että yleisin syy siihen liittyy mielenterveyteen. Yksin viime vuonna masennuksen takia työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 3 862 henkilöä. Kun vielä huomioidaan se, että mielenterveyssyistä jäädään usein eläkkeelle nuorempana, on syytä entistä vakavammin pohtia, miten voidaan ehkäistä tämän valtavan potentiaalin valumista pois työmarkkinoilta ennenaikaisesti. Ongelma vaivaa erityisesti nuoria naisia. Mielenterveyden järkkyminen on inhimillinen tragedia paitsi jokaiselle sitä kohtaavalle, myös laajempi yhteiskunnallinen ongelma. Jos nuoret naiset voivat huonosti, ei tulevaisuus ole kovin ruusuinen.

Terveyden lisäksi työllistymisen esteitä ovat yleisimmin osaamisen ja työkokemuksen puute, hoitovastuut ja työtarjousten vähäisyys. Myös työn ulkopuoliset tulot olivat osalla työllistymisen tiellä.

Hyväosaisten menestyjien hallitsemassa julkisessa keskustelussa työttömyyden syynä nähdään sosiaaliturvan kannustinloukkuja. Toden totta on tilanteita, joissa työn tekeminen ei taloudellisesti mitattuna ole kannattavaa, koska palkka sulaa maksukorotuksiin ja työssä ollessa jää paitsi joistain etuuksista.

Toisin kuin usein annetaan ymmärtää, syynä ei silti ole tukien korkea taso, sillä Suomen perusturvan tasoa on toistuvasti moitittu liian pieneksi Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitean toimesta. Kannustinloukkuja pitääkin purkaa aivan eri suunnasta.

Työttömyyden taustalla olevat syyt ovat yksilöllisiä ja tällä hetkellä hakusessa olisi noin 78 800 patenttiratkaisua, eli sama määrä, kuin on yli vuoden töitä vailla olevia henkilöitä.

Osaamisvajeen paikkaamiseen ollaan nyt tarttumassa monin keinoin ja työnhakijoille luvataan entistä yksilöllisempää monialaista palvelua. Seuraavat patenttihakemukset tulee suunnata mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn.

Kirjoittaja on porilainen kaupunginvaltuutettu (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos