Opiskelijan tavallista painavampi vappuaskel – koronakriisin jälkeen käsissä on mielenterveyskriisi - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Opiskelijan tavallista painavampi vappuaskel – koronakriisin jälkeen käsissä on mielenterveyskriisi

30.4. 6:00

Tavallisesti tähän aikaan opiskelijat ovat juhlineet vappua jo tovin, ja vaikka haalarien lahkeet painavat, on vapun huipentuma vasta edessäpäin. Juhliva haalarikansa on kaupunkikuvassa varma kevään merkki, joka herättää kaupunkilaisissa sekä myötäeläviä ja huvittuneita reaktioita että takuuvarmaa paheksuntaa.

Nyt kaupungin kadut ovat hiljentyneet. Yhteisen vapun juhlintaan on löydetty uusia ja luovia tapoja, kun haalarit ja lakit puetaankin tänä vappuna päälle kotioloissa.

Tänäkin keväänä opiskelijahaalarien lahkeet painavat, mutta eri syystä. Työharjoittelu- tai kesätyöpaikka on monelta mennyt alta, etäopiskelu on muuttanut kurssien toteutustapoja ja moni kokee työmäärän kasvaneen.

Koronatilanne on lisännyt mielenterveysongelmia jokaisessa ikäluokassa, eivätkä nuoret aikuiset ole immuuneja näille ongelmille. Päinvastoin, jo valmiiksi kuormittava opiskeluarki on nyt vieläkin kuormittavampi. Huoli opintojen etenemisestä, valmistumisesta ja taloudellisesta tilanteesta kasvaa.

Yhteisöllisyyden merkityksen korostuessa, korostuvat etäelämässä myös opiskelijoiden haasteet ja ongelmat. Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (2016) mukaan jopa joka kymmenes opiskelija kokee olevansa yksinäinen ja liki joka kolmas ei koe kuuluvansa mihinkään ryhmään korkeakouluyhteisössä.

Yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunteet kasvanevat poikkeustilan aikana.

Kolme neljästä mielenterveyden ongelmasta puhkeaa alle 25-vuotiaana. Puolella korkeakouluopiskelijoista on masennuksen ja ahdistuksen oireita sekä jatkuvia uupumuksen oireita. Oireilu alkaa yhä useammin jo ennen korkeakouluun siirtymistä, ja psyykkiset oireet lisääntyvät myös toisella asteella.

Mielenterveyteen panostaminen on panostamista tulevaisuuteen, talouteen ja työllisyyteen. Näin on etenkin, kun puhumme opiskelijoista. Koulutuspanostukset eivät yksin riitä, jos emme pysty vastaamaan kasvavaan mielenterveyspalvelujen tarpeeseen.

On arvioitu, että jokainen masennuksen hoitoon sijoitettu euro tulee vähintään kolminkertaisena takaisin. Poikkeustilassa ja sen jälkeen meillä ei ole varaa tinkiä mielenterveyspalveluista.

Tänä vuonna vappua juhlitaan kiltisti kotona, jotta nujerramme akuutin koronakriisin. Käsissämme on jo ennen poikkeustilaa kasvanut mielenterveyskriisi. Sen nujertamiseksi on tehtävä ratkaisuja ja panostuksia, jotta seuraavina vappuina myös opiskelijan askel on hieman keveämpi.

Laura Pullinen

Kirjoittaja on porilainen vihreä kaupunginvaltuutettu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?