Roolipeli voi vaikuttaa etenkin nuorten pelaajien arvomaailmaan - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Hyviksiä, pahiksia ja jotain siltä väliltä – roolipeli voi vaikuttaa etenkin nuorten pelaajien arvomaailmaan

12.7.2020 16:30

Maailman tunnetuin roolipelibrändi, 1970-luvulla alkunsa saanut Dungeons & Dragons, on ison kohun keskellä ottamassa askelta kohti suvaitsevaisempaa ja monimuotoisempaa maailmankuvaa.

Pelissä on alusta alkaen ollut jossain määrin ihmisen kaltaisia rotuja, jotka ovat sisäsyntyisesti pahoja. Tällaisia ovat esimerkiksi örkit, jotka perustuvat J. R. R. Tolkienin fantasiakirjallisuuteen. Tolkienin visiot ovat pitkälti koko Dungeons & Dragons -maailman esikuvana.

Nyt D&D on uusimmassa painoksessaan tekemässä ratkaisevan muutoksen – mikään rotu ei edusta lähtökohtaisesti hyvää tai pahaa, vaan kaikki koostuvat yksilöistä, joilla on erilaisia arvoja ja moraalikäsityksiä.

Tästähän monet puritaaniset D&D -fanaatikot ovat älähtäneet. Voiko mihinkään enää luottaa, kun örkitkin voivat olla hyviä? Miten käy ikiaikaisen hyvän ja pahan välisen taistelun, kun ei enää päältäpäin näe, kuka on hyvä ja kuka paha?

Paitsi sääntökirjalla, perinteisissä roolipeleissä myös pelinjohtajalla on suuri valta siihen, millaista pelaaminen on. Yksioikoisimmillaan D&D voi perustua lähinnä taistelukohtauksiin, joissa pelaajien hahmot mätkivät aseillaan tai taistelevat loitsujensa voimalla jos jonkinlaisia vihulaisia vastaan.

Monipuolisimmillaan roolipeli muistuttaa elämää, jossa hyvän ja pahan rajapinta ei ole selkeä. Pelaajien hahmoilla voi olla monenlaisia arvoja ja motiiveja teoilleen. Myöskään outo vastaantulija ei ulkomuodollaan paljasta edustavansa yksioikoisesti hyvää tai pahaa.

D&D:n monimuotoisuutta lisäävät uudistukset eivät välttämättä siis juuri vaikuta niiden roolipelaajien pelisessioihin, jotka ovat muutenkin pelanneet roolipeliä syvemmällä tasolla. Toisaalta pinnallisimmat pelaajat mäiskivät örkkiä kuin örkkiä niin kuin ennenkin.

Kärpäsestä on siis tehty härkänen – vai onko sittenkään? Uusi painos välittää muutoksillaan arvokasta viestiä. Rotujen sisäsyntyisten ominaisuuksien merkitystä vähentämällä ja yksilöiden ominaisuuksien merkitystä korostamalla etenkin nuoret pelaajat oppivat arvomaailmaa, jossa kukaan ei ole ulkomuotonsa perusteella luokiteltavissa hyväksi tai pahaksi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?