Mahdollisuuksien ikkuna on auki – jos mikään muutu koronakriisin jälkeen, ei voi sanoa muuta kuin hyvää yötä Pori! - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Mahdollisuuksien ikkuna on auki – jos mikään muutu koronakriisin jälkeen, ei voi sanoa muuta kuin hyvää yötä Pori!

29.4. 6:00

Norjalaisen sosiaaliantropologi Thomas Hylland Eriksenin mukaan ennen koronakriisiä elettiin ”ylikuumentuneen elämäntyylin” aikakautta. Jalka oli kaasulla eikä kenelläkään ollut mahdollisuutta painaa jarrua. Koronan jälkeen ollaan uudessa tilanteessa: kuvainnollisesti oma talo on palanut maan tasalle ja on päätettävä, rakennetaanko samanlainen talo kuin vanha vai kestävämpi.

Vertaus sopii useimpiin kuntiin. Koronakriisin aikana ihmisten hyvinvointi ja terveys ovat olleet kaiken muun edellä, kuten pitääkin. Tilanteen vakauduttua huomio siirtyy talouden jälleenrakentamiseen ja kasvuun.

Porille se tarkoittaa talouden lisäksi henkistä ja poliittista jälleenrakennusta. Kyse ei ole vain elvytyspolitiikasta tai leikkauslistoista, vaan asemasta kaupunkien joukossa, tavoitteista, elinvoimasta ja ilmapiiristä. Sanalla sanoen tulevaisuudesta.

Kaupunginvaltuutettu Mikael Ropo avasi pelin "Pori ei selviä taloudellisesti kuivin jaloin koronasta" kirjoituksessaan (SK 26.4.). Hänen mukaansa Porin kaupungin taloudellinen tilanne oli jo ennen koronakriisiä katastrofaalinen, eikä tilanteesta ei ole mahdollista päästä ulos ilman tasapainottavia toimenpiteitä. Painopiste siirtyy kakun jakamisesta kakun kasvattamisen joko omaehtoisesti tai pakolla.

Porilla on edessä samanaikainen kaksoishaaste: on löydettävä tie ulos kriisistä ja supistuvan kehitysspiraalin kierteestä.

Koronakriisin kaltainen ulkoinen shokki on myös mahdollisuus. Se pakottaa ratkaisuihin ja muutoksiin. Vaihtoehdot ovat uusiutuminen, ajelehtiminen tai lamautuminen. Porin lähiajan tärkeimmät kysymykset liittyvät exit-ratkaisuun ulos kriisistä sekä kadoksissa olevan tahtotilan löytämiseen. Uusiutuminen edellyttää päättäjien kykyä tiedolla johtamiseen katteettomien toiveiden sijaan.

Ihmisten paikkaan liittyvissä valinnoissa korostuvat kriisin jälkeen terveyspalveluiden saatavuus, turvallisuus, koettu hyvinvointi ja hyvän elämään liittyvät kysymykset. Tämä avaa mahdollisuuksien ikkunan uusiutumiselle.

Porilla on suurena maakuntakeskuksena hyvä momentum yhdistää ”suuruuden ja läheisyyden ekonomian” parhaat puolet. Kaupungissa on kaikki hyvän urbaanin elämän mahdollisuudet palveluineen, korkeakouluineen ja tapahtumineen, ja samalla laadukkaita asuinympäristöjä, tilaa, väljyyttä, lähiluontoa ja arjen sujuvuutta.

Kuntavaalit ovat yksi vedenjakaja uusiutumisen tiellä. Huonoin mahdollinen tulevaisuuskuva olisi lamautuminen tai samanlainen päämäärätön ajelehtiminen kuin ennen koronakriisiä.

Jos huonosti käy eikä mikään muutu kriisin jälkeen, ei voi sanoa muuta kuin kukkuluuruu ja hyvää yötä rakas kotikaupunki!

Timo Aro

Kirjoittaja on alue- ja väestönkehityksen asiantuntija ja valtiotieteen tohtori.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?