Kansalaisten vastuu ei poistu koronaähkyn keskellä - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Kansalaisten vastuu ei poistu koronaähkyn keskellä

22.3.2020 12:00 | Päivitetty 22.3.2020 12:04

Koronaviruksen aiheuttamat ongelmat iskivät lujalla voimalla vasten suomalaisten kasvoja noin puolitoista viikkoa sitten.

Viimeistään sen jälkeen korona on ollut puheenaiheena kaikkialla, eikä sitä ole voinut ohittaa. Itse olen saanut lukea, kirjoittaa ja keskustella koronasta valtavat määrät. Aihe on valitettavasti sellainen, ettei positiivisuus nouse pinnalle kovinkaan helposti.

Olenko minä tai perheeni vaarassa ja mikä on työtilanteeni jatkossa? Kuinka moni jää työttömäksi koronaviruksen takia ja miten tästä kaikesta ylipäätään selvitään? Milloin tilanne palaa normaaliksi vai palaako enää koskaan?

Päässäni pyörivien kysymysten ja joka suunnasta vyörynä jylläävän tietomäärän keskellä huomaan, että minulle on tulossa koronaähky. Pää alkaa yksinkertaisesti olla täynnä kaikkea koronavirukseen liittyvää. Tilanteesta kaipaisi lomaa.

Ajatusten puhdistaminen ei vain ole helppoa. Myönteisiä uutisaiheita saa etsimällä etsiä, eikä niitä silti tahdo löytää. Samaan aikaan kotoa ei saisi poistua kuin korkeintaan ruokakauppaan ja töihin. Itselleni tärkeää urheilua ei televisiosta tule käytännössä lainkaan. Huvitukset ovat vähissä.

Hullua on se, että tosissaan tilanne on ollut päällä vasta noin puolitoista viikkoa. Esimerkiksi Satakunnassa koronavirus ei ole vielä edes epidemia, mutta sellaiseksi se takuuvarmasti muodostuu. Asiantuntijat ennustavat, että tauti yltää huippuunsa toukokuussa. Erittäin positiivisesti ajateltuna kesäkuu voisi olla aikaa, jolloin tilanne lähtee normalisoitumaan.

Kesäkuun alkuun on aikaa noin kaksi ja puoli kuukautta.

Tässä yhtälössä on selvää, että koronaähky tulee iskemään tavalla tai toisella meistä jokaiseen. Aihe on kuitenkin niin iso, että kokonaan siltä ei saa silmiään sulkea, vaikka välillä niin haluaisikin tehdä. Meillä kaikilla on iso vastuu pysyä kartalla tilanteen kehittymisestä.

Lähikuukausien aikana turhautumista ja stressiä on ilmassa enenevissä määrin, mutta ärsytyksen keskelläkin on pakko muistaa, mistä asiassa on pohjimmiltaan kyse. Rajoituksia tai määräyksiä ei anneta huvin vuoksi, eikä niiden tarkoitus ole kiusata kansalaisia.

Vaikka koronavirus ärsyttäisi aiheena jokaista soluasi, ei se anna oikeutta protestoida annettuja sääntöjä tai ohjeita kohtaan. Kenenkään vastuu ei poistu, vaikka koronaähky kalvaisikin sisuksissa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut