Satakunnassa on paljon hyvää koulutusta, mutta haasteena on tekniikan koulutuksen heikko vetovoima – Satakunta tarvitsee insinöörejä ja diplomi-insinöörejä - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Satakunnassa on paljon hyvää koulutusta, mutta haasteena on tekniikan koulutuksen heikko vetovoima – Satakunta tarvitsee insinöörejä ja diplomi-insinöörejä

uudet kolumnikuvat, Ville Aalto-Setälä­

12.5. 6:00

Korkeatasoinen koulutus on merkittävimpiä asioita Satakunnan vetovoimaisuuden kannalta. On tärkeää, että alueella valmistuu osaavia ihmisiä elinkeinoelämän tarpeisiin. On myös hyvin tärkeää, että kyvykkäille nuorille on tarjolla omalla alueella hyvää koulutusta ja opiskelujen perässä ei ole siten välttämätöntä muuttaa muualle.

Satakunnan kannalta tilanne on hyvä. Täällä tarjotaan monipuolisesti korkeakoulutusta ja tarjolla olevat opintosuunnat kiinnostavat hakijoita. Käynnissä olevassa opiskelijahaussa hakijamäärät sekä Porin yliopistokeskukseen että Satakunnan ammattikorkeakouluun kasvoivat.

SAMKiin hakijoita oli yli 8000, joista ensisijaisia lähes 2700. Ensisijaisia hakijoita aloituspaikkaa kohden oli 2,7 luvun oltua viime vuonna 2,4. Koulutuksista suosituimmat olivat liiketalouden ja sosionomin pääosin etänä suoritettavat ohjelmat yli 10 ensisijaisella hakijalla per paikka. Päivittäistä läsnäoloa vaativista koulutuksista suosituin oli fysioterapia lähes seitsemällä ensisijaisella hakijalla per paikka.

Yliopistokeskuksen kohdalla lukujen tulkinta on hieman vaikeampaa, kun huomattava osa ohjelmista on maisteriohjelmia. Joka tapauksessa koulutusohjelmat saivat hyvän määrän – ja viime vuotta enemmän – hakemuksia. Eniten hakijoita oli kauppatieteiden ylioppilaspohjaiseen ohjelmaan, johon yhteisvalinnassa oli 1600 hakijaa. Kyseessä on 11 prosentin kasvu viime vuoteen.

Juttelin kolumnia varten sekä SAMKin että yliopistokeskuksen edustajien kanssa. Positiivisen kokonaiskuvan takaa nousi esille selkeä haaste. Haaste on tekniikan koulutuksen vetovoima. Alueen työllistäjät tarvitsevat insinöörejä ja diplomi-insinöörejä. Ja toisinpäin tekniikan opiskelijoiden työllistymisnäkymät ovat hyvät.

Pitkän matematiikan kirjoittajien määrä on nykyisin Suomessa kovin alhainen. Pitkän matematiikan kirjoittajien joukosta ei tahdokaan löytyä tarpeeksi opiskelijoita koulutuksiin, jossa kyseiset opinnot muodostaisivat toivottavan pohjan.

Tämä valtakunnallinen tilanne koskee myös Satakuntaa. SAMKissa sähkö- ja automaatiotekniikka kiinnostaa hakijoita. Muissa SAMKin tekniikan ohjelmissa ensisijaisia hakijoita on vain niukasti yli 1 per aloituspaikka. Sama koskee muuten myös sairaanhoitajan koulutusta.

Alueella on siis tarjolla koulutusta, johon pääsy ei ole erityisen vaikeaa ja joka valmistaa hyvän työllisyysnäkymän ammattiin.

Ville Aalto-Setälä

Kirjoittaja on dosentti ja toimii pankinjohtajana OP Länsi-Suomessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?