On aika tarttua hirmutekojen juurisyihin - Kolumnit - Satakunnan Kansa

On aika tarttua hirmutekojen juurisyihin – Kiusaamisen pahin muoto on eristäminen, josta seuraa usein musertava yksinäisyyden kokemus

5.10.2019 5:00 | Päivitetty 5.10.2019 8:27

Maanantain A-studiossa puitiin sitä, kuinka vaikeaa ja hidasta mielenterveysongelmista kärsivien nuorten on saada tarvitsemaansa hoitoa. Keskustelun yhteydessä todettiin myös, että Pohjois-Savo on kärjessä synkässä tilastossa, jossa mitataan nuorten psyykkisten ongelmien esiintymistiheyttä.

Tiistaina 25-vuotias mies ryhtyi Kuopiossa karmeaan veritekoon.

On toki aivan liian yksinkertaista vetää näiden väliin suoria asiayhteyksiä. Totuus on kuitenkin se, että mitä helpommin ja nopeammin mielenterveydellisistä ongelmista kärsivä nuori saa oikeanlaista apua, sitä pienemmällä todennäköisyydellä hän toteuttaa epätoivoisia tekoja.

Erilaisia keinoja Kuopion kaltaisten tapahtumien varalle on onnistuneesti tehostettu, mistä hyvä esimerkki on poliisin nopea ja oikeaoppinen toiminta. Poliisin ripeyden avulla säästyttiin mahdollisilta lisätuhoilta, mutta tragedia oli jo tapahtunut.

Mitä syvemmälle pureudutaan hirmutekojen juurisyihin, sitä tehokkaammin tekoja pystytään ehkäisemään. Poliisin parantuneen vihjetoiminnan ansiosta riskitapauksia pystytään aiempaa useammin tunnistamaan ajoissa.

Hyvä näin, mutta vielä syvemmällä olevia juuria ei ole kitketty yhtä tehokkaasti.

Psyykkisistä ongelmista kärsivien nuorten hoitoon pääseminen on edelleen liian hankalaa, vaikka ikävien tapahtumien yhteydessä poliitikot lupaavat epäkohtaan puuttua. Jos ahdistunut nuori joutuu odottamaan oikeanlaista apua jopa kuukausia, voi vain kuvitella, kuinka pitkältä tuo aika tuntuu ja millaisia ajatuksia nuoren päässä liikkuu.

Mielenterveysongelmaisten nuorten määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Hyvin harva ongelmista kärsivä päätyy vahingoittamaan muita ihmisiä, mutta jos kaikki apua tarvitsevat sitä myös saavat mahdollisimman helppoa reittiä pitkin, myös potentiaalisesti vaarallisimman riskiryhmän koko pienenee.

Yksi psyykkisiä ongelmia laukaisevista tekijöistä on koulukiusaaminen, jonka kokeminen onkin suomalaisia koulusurmaajia yhdistävä tekijä. Kiusaamisen kenties pahin muoto on eristäminen, josta seuraa usein musertava yksinäisyyden kokemus.

Kaikesta kliseisyydestä huolimatta loppulause kuulukoon: älä jätä ketään yksin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: