Missä voisin sairastaa koronan? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Missä voisin sairastaa koronan?

21.4.2020 7:17

Jotkut muistavat, miten tuhrarokkoon ennen hankittiin immuniteetti. Sairastunut sai vierailijoita naapurin ja sukulaisten lapsiperheistä: Tuhkarokon voi sairastaa vain kerran. Tätä variolationia ei enää tarvita, nyt rokotetaan (mpr-) rokotteella.

Korona toi viheliäisen ongelman. Unicef uutisoi, että tänä vuonna 117 miljoonaa lasta jää ilman tuhkarokkorokotetta koronan takia. Edellisvuonna rokkoon menehtyi 140 000 ihmistä.

Koronarokotteen kehittäminen kai kestää vuoden tai muutaman. Aiommeko jatkaa eristystä ja sulkuja sen ajan? Vaihtoehtojahan on – kaikki nekin toki huonoja.

Inhorealistit ovat laskeneet, montako uhria Suomessa tulisi, ennen kuin joukkoimmuniteetti olisi saavutettu sairastamalla. Jos arviot siitä, että koronaan on jo sairastunut 30 kertainen määrä todettuihin tapauksiin verrattuna pitävät paikkansa, kuolleisuus meillä on tätä kirjoitettaessa 0,7 promillea. Jos laumasuojan saavuttaminen edellyttää, että Suomessa noin 3 miljoonaa ihmistä sairastaa taudin, kuolleita tulisi 2100.

2100 kuolonuhria olisi järkyttävää. Toisaalta - tapaturmaisesti Suomessa kuolee joka vuosi 2500 ihmistä, itsemurhiin reilut 800.

Yhteiskunnan totaalisella sulkemisella voi olla vielä ikävämpiä seurauksia kuin itse koronalla. Erityisesti ikäihmisten liikunta on vähentynyt. Sosiaaliset kontaktit ovat säilyneet toisilla, eivät kaikilla.

Entä miten käy vaikkapa terveydenhuollon resurssien, kun kuntien ja valtion verotulot romahtavat samaan aikaan, kun menot ja velka kasvavat räjähdysmäisesti?

1990-luvun lama oli tragedia sadoille tuhansille suomalaisille. Se ei saa toistua. Tänään tuhannet yrittäjät ja lomautetut valvovat yönsä ja pelkäävät tulevaa. Tukitoimet ovat välttämättömiä, mutta kauanko ne kestävät.

Loppuuko happi ennen kuin sukellus päättyy?

Aika näyttää, onko vaikkapa Ruotsin tapa, jättää yhteiskunnan rajoitukset vähemmälle ja hyväksyä, että kaikki eivät koronasta selviä, viisaampi kuin meidän tapamme. Onko epidemia ohi nopeammin kuin meillä? Onko uhrien määrä lopulta sama? Kukaan ei tiedä.

Rajoituksia on alettu purkaa. Koska pandemia on globaali ja ylittää rajat, ratkaisujenkin pitäisi olla ylikansallisia. Emme onnistu pysymään eristyksissä ikuisuuksiin, eikä taloutemme sitä kestä.

Euroopan unioni on laatinut omat suosituksensa rajoitusten purkamiseen. Hyvä. Voisinko kuitenkin hankkia immuniteetin sairastamalla vapaaehtoisesti ja palata jo töihin?

Kirjoittaja on porilainen asianajaja ja varatuomari.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?