Hyvinvointi on muutakin kuin hyvännäköisiä valokuvia - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Hyvinvointi on muutakin kuin hyvännäköisiä valokuvia

4.9.2019 6:00

Viime vuosina etenkin mediassa päätään nostanut aihe, hyvinvointi, sai minut pohtimaan sen syvintä tarkoitusta.

Mitä sana hyvinvointi oikeastaan edes tarkoittaa? Toiselle se on fitness-kisojen voittamista ja armotonta rääkkiä ympäri vuoden. Toiselle se voi taas merkitä hyvin nukuttua yötä sekä kävelylenkkiä raikkaassa syysilmassa.

Hyvinvointi onkin hyvin yksilöllinen käsite. Miksi siis yhteiskunta yrittää ahdata jokaisen samaan muottiin, esimerkiksi hyvännäköisten Instagram-mallien avulla?

Riittämättömyys on tunnetila, joka väkisinkin tulee monelle, etenkin nuorelle mieleen selatessaan sosiaalista mediaa, lehtiä tai televisiota.

Ei pidä unohtaa, että hyvinvointi on paljon muutakin kuin hyvännäköisiä valokuvia. Hyvinvointi on terveyttä, onnellisuutta, sosiaalisuutta, itsensä toteuttamista ja mitä vielä.

Määritelmistä huolimatta, hyvinvointi on jokaisen ihmisen pään sisällä oleva asia ja jokainen määrittää itse, mitä hyvinvointi itselle merkitsee ja mitä sen eteen tulee tehdä.

Pitäisikö oman hyvinvoinnin laiminlyömisestä rankaista? Ei tietenkään. Jokainen tekee itse omaa elämäänsä koskevat päätökset, eikä muilla ole siihen mitään sanottavaa. Esimerkiksi päihteiden käyttö, liikkumattomuus sekä unettomuus ovat omia valintoja.

Loppujen lopuksi, jokainen elää vain itseään varten, eikä omia valintoja tarvitse perustella muille sen enempää. Tämä pätee itse asiassa kaikkeen, mikä ei loukkaa, satuta tai häiritse muita.

Elämässä onnistuminen on myös asia, mitä olen pohtinut paljon viime aikoina. Mikä sen määrittää? Olen tullut siihen lopputulokseen, että omien tavoitteiden asettaminen ja päivittäinen työnteko niiden eteen on tärkeämpää kuin mikään muu.

Mikä sitoo fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia ja haaveita sekä tavoitteita? Pääkopan sekä kehon motivaation pitää olla kunnossa, että jaksaa tehdä ja ajatella päivittäin. Uskon siihen, että se, kuka tekee eniten töitä unelmansa eteen, tulee saavuttamaan ne ennemmin tai myöhemmin, oli unelma sitten kuinka suuruudenhullu tahansa.

Suuruudenhulluus on käsite, jota ei oikeastaan ole edes olemassa. Se on vain muiden ihmisten tapa sanoa sinulle, että et kuitenkaan onnistu. Jostain syystä muiden unelmien lyttääminen ja alas ampuminen kuuluu suomalaiseen kulttuuriin.

Rakenna oma hyvinvointisi, usko unelmiisi ja tee kovasti töitä niiden eteen, ja joku päivä huomaat saavuttavasi ne. Niin minä aion tehdä.

Arttu Lindqvist

Kirjoittaja on lukionsa Porissa aloittanut nuori.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos