Kolumni: Milloin viimeksi otit nokoset kesken työpäivän? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Kolumni: Milloin viimeksi otit nokoset kesken työpäivän?

Työkulttuuria pitäisi kehittää luovalle työlle sopivammaksi, sillä luovuus on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä työelämätaidoista, kirjoittaa Johanna Malinen.

9.7.2020 16:26

Kysymys tietotyöläiselle: Oletko koskaan ottanut nokoset kesken työpäivän? Väitän, että kannattaisi.

Moni nykyajan tietotyö on luovaa työtä. Luova työ vaatii ongelmanratkaisukykyä, kriittistä ajattelua ja omaperäisiä ideoita.

Ne ovat kaikki taitoja, joita on hyvin vaikea digitalisoida. Maailman talousfoorumi ennustikin jo vuosia sitten, että luovuudesta tulee 2020-luvulla yksi tärkeimmistä työelämätaidoista.

Luovuuden tiellä on kuitenkin mielestäni ainakin yksi este: vallitseva työkulttuuri.

Työkulttuurissamme ihannoidaan tehokkuutta. Harmi vain, että usein melko vanhanaikaisella tavalla. Edelleen työntekijän ajatellaan olevan tehokas, kun hän työskentelee vähillä tauoilla monta tuntia putkeen.

Työntekijöiden mahdollisuudet rytmittää omaa tekemistään ovat monessa työpaikassa edelleen vaatimattomat. Kellokortteja leimataan ja työajat on määritelty minuutilleen.

Luovuus ei valitettavasti osaa asettua suoraviivaisesti kello 8-16 välille.

Aivot eivät ole tietokone, jonka suorituskykyä voi säädellä. Oivallukset tulevat usein silloin, kun mielelle antaa aikaa palautua. Vaikkapa ottamalla torkut.

Neurotieteilijöiden mukaan luovuus on aivojen eri alueita yhdistelevä mutkikas prosessi. Se on osin tietoista, osin tiedostamatonta prosessointia, joka hyödyntää mielikuvitusta, älyä ja tunteita.

Työpaikkojen toimintakulttuuria voisi kehittää luovan työn tarpeisiin sopivammaksi esimerkiksi lisäämällä työntekijöiden autonomiaa.

Luovuuden tuloksia on vaikeaa ennustaa. Siksi siirtyminen vapaampaan työkulttuuriin vaatii yrityksiltä riskinottoa.

On luotettava siihen, että työntekijät keksivät toimivia ratkaisuja ongelmiin ja tekevät uusia keksintöjä.

Koronapandemia pakotti päälliköt luottamaan työntekijöihinsä. Kotitoimistoihin siirryttiin niissäkin työpaikoissa, joissa etätöiden tehokkuuteen suhtauduttiin epäillen.

Toistaiseksi silmiini ei ole osunut lehtijuttuja tai somepäivityksiä, joissa päälliköt olisivat valittaneet työntekijöidensä saamattomuudesta etätöissä.

Sen sijaan moni tietotyöläinen on kiitellyt sitä, kuinka etätyö on antanut työntekoon lisää vapautta. Lisää luovuutta.

Eräs ystäväni kertoi käyvänsä kävelyllä kesken työpäivän, ja tekevänsä töitä iltapäivästä pidempään. Toinen sanoi aloittavansa työt aiemmin, koska on aamuvirkku.

Omakin työni on pitkälti luovaa työtä. Vetäydyn välillä nokosille kesken työpäivän, jos kirjoittaminen ei suju. Kymmenen minuutin unien jälkeen tekstiä syntyy yleensä leikiten.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: