Pessimisti pettyy varmasti, mutta optimismi voi pelastaa maailman - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Pessimisti pettyy varmasti, mutta optimismi voi pelastaa maailman

10.3.2020 3:00

Valtiovarainministeriön hiljattain julkaisema Kuntien tilannekuva 2020 -raportti on satakuntalaisille kuntapäättäjille karua luettavaa. Tulevaisuudenkuva väestörakenteen muuttuessa ja nuorempien ikäluokkien keskittyessä kasvukeskuksiin näyttäytyy meilläkin yksinäisinä ikäihmisinä ja autioituvina omakotitaloina. Kuntien rahoitusvaje on totta jo nyt ja ikääntyvä väestön hoitamiseen tarvittavan hoivahenkilöstön pula odottaa nurkan takana. Tai sitten ei.

Realistinen tilannekuva on tärkeää tunnistaa, mutta synkät ennusteet voivat pahimmillaan olla itseään kiihdyttäviä. Mitä enemmän voivotellaan nuorison poismuuttoa ja kuntatalouden rappiota, sitä enemmän saadaan syntyvyyden laskua ja työvoimapulaa. Suuret ikäluokat ikääntyvät, sille emme voi mitään, mutta kaikkeen muuhun voimme vaikuttaa.

Synkistelyn sijaan voisimme puhua enemmän siitä, että maakuntamme ammattikorkeakoulu antaa opiskelijapalautteella mitattuna Suomen laadukkainta opetusta. Voisimme puhua suureen ääneen myös siitä, että juuri meidän Samkista valmistuneet työuransa alussa olevat nuoret aikuiset työllistyvät pääkaupunkiseudun ulkopuolisista ammattikorkeakouluista parhaiten. Erityisesti kasvukeskusten kuullen kannattaisi rehvastella, kuinka paljon täällä saa rahoilleen vastinetta, kun asumisen ja elämisen kustannukset ovat kohtuullisia. Tänne todella kannattaa tulla!

Satakunnalla on ruokamaakuntana ja automaatio- ja robotiikkaklusterina kaikki edellytykset luoda hyvän elämän eväitä myös muualle maailmaan. Tulevaisuuden suurimmat globaalit haasteet liittyvät turvallisuuden ohella ilmastonmuutokseen ja ruokaturvaan. Suomella ja Satakunnalla voi olla merkittävä rooli maailman ruoantuotannon ympäristökuormituksen vähentämisessä ja hiilineutraalin maailman teknologisten ratkaisujen kehittäjänä. Tulevaisuudessa pärjäävät ne, jotka osaavat katsoa omaa nenäänsä pidemmälle.

Elintapamme, talousjärjestelmämme ja maailmanlaajuiset poliittiset rakenteet ovat valtavassa murroksessa. Nähtäväksi jää, kuinka suuria mullistuksia koronavirusten kaltaisiin epidemioihin varautuminen tuo kansainväliseen yhteistyöhön, ihmisten liikkuvuuteen ja maailmantalouteen. Ehkäpä ymmärrämme keskittyä ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin edistämiseen pelkän talouskasvun ja bruttokansantuotteen tavoittelun sijaan. Onnellisuus ja hyvinvointi alkavat olla maailmalla entistä kovempaa valuuttaa. Ja niillä mittareilla Satakunnalla on pörssi kunnossa, eikö niin?

Kirjoittaja on porilainen kaupunginvaltuutettu (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos