Pandemia runtelee Suomea, mutta aina on joku, jolla menee vielä huonommin - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Pandemia runtelee Suomea, mutta aina on joku, jolla menee vielä huonommin

7.4.2020 3:00

Koronan uhriluku kasvaa päivä päivältä. Ihmisten lisäksi korona kaataa nyt myös yrityksiä. Sadattuhannet joutuvat lomautetuksi ja valtava määrä ihmisiä jää vaille työtä. Valtio ja kunnat tekevät minkä voivat pelastaakseen ihmisten lisäksi yrityksiä ja työpaikkoja.

Moni pelkää työpaikkansa puolesta, moni yritys kamppailee olemassaolostaan ja moni yrittäjä toimeentulostaan. Vaikeimmassa tilanteessa ovat pienituloiset työntekijät ja mikroyrittäjät, joilla ei ole ollut mahdollisuutta kerätä suositusten mukaista parin kuukauden tuloja vastaavaa puskurirahastoa kriisitilanteiden turvaksi.

Työttömyyskassat ovat jo varoittaneet ruuhkautumisesta ja maksujen viivästymisestä, sosiaali- ja terveysministeriö on puolestaan paimentanut Kelaa ja kuntia yhteistyöhön, jotta toimeentulotuki saadaan maksuun kiireellisissä tapauksissa. Syytä onkin, sillä Kelan ja TE-toimiston asiakkaita on ollut välillä jonoksi asti myös normaalitilanteessa. Lähiviikkojen aikana moni toimeentuloon liittyvä palvelu ruuhkautuu.

Miten järjestelmämme selviää tästä? Entä miten selviävät kaikkein vaikeimmassa asemassa olevat ihmiset? Poikkeustilanne voi kriisiyttää niin köyhän lapsiperheen, mielenterveyskuntoutujan, yksinäisen eläkeläisen kuin pitkäaikaistyöttömän elämän.

Suuri osa ihmisistä joutuu jo nyt tinkimään perustarpeistaan, ruoasta ja lääkkeistä. Vaikka järjestötoimijat ottavat ihailtavan joustavasti uusia toimintatapoja käyttöön, jotta ihmisiä voidaan auttaa ilman kasvokkaista kontaktia, kaikkia avuntarvitsijoita emme tule tavoittamaan.

Vaikka korona osuu kovaa isoon osaan suomalaisista, se osuu vielä kovempaa muualla. Kolmella miljardilla ihmisellä ei ole mahdollisuutta käsien pesuun, eikä pakolaisleirillä käydä peruskoulua etäyhteydellä. Vaikka vertailu niihin, joilla menee vielä huonommin, ei omassa kriisissä varsinaisesti auta, ehkä jotain lohtua tuo se, että emme ole yksin.

Maailman onnellisin kansa on paitsi vähemmän onneton kuin moni muu, myös äärimmäisen onnekas. Vaikka yhteiskuntajärjestelmämme on osoittanut puutteita, vielä enemmän se on osoittanut toimivuutensa. Voimme luottaa siihen, että päätökset tehdään parhaan koulutuksen saaneiden asiantuntijoiden arvioihin perustuen, eikä narsistisen itsevaltiaan toimesta. Koulunkäynti jatkuu, vaikka vähän haasteita onkin. Koronaan saa hoitoa niin koditon kuin kroisoskin. Sosiaaliturvajärjestelmämme ei ole aukoton, mutta meillä on sellainen.

Valtaosalla maailman ihmisistä ei ole tätä luksusta. Suurin osan maailman ihmisistä ei voi luottaa siihen, että yhteiskunnan tukirakenteet huolehtivat ja terveydenhuolto on kaikkien saatavilla.

Toivottavasti osaamme kriisin keskellä tuntea välillä myös kiitollisuutta. Ja yritetään auttaa voimavarojemme mukaan niitä, joilla on vielä huonommin.

Kirjoittaja on porilainen kaupunginvaltuutettu (vas.).

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos