Korona-exit vaatii priorisointia - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Korona-exit vaatii priorisointia

11.5.2020 0:03 | Päivitetty 11.5.2020 7:25

Eduskunta antoi maaliskuussa opposition tuella hallitukselle vahvan mandaatin hoitaa koronaviruksen leviämistä ottamalla käyttöön valmiuslain, jonka nojalla hallitus ja tasavallan presidentti linjasivat maamme olevan poikkeusoloissa.

Sen seurauksena tehtiin merkittäviä päätöksiä: maamme rajat ja koulut suljettiin, päätettiin kokoontumisrajoituksista, yli 70-vuotiaat velvoitettiin pysymään erillään muista ihmisistä, ravintolat suljettiin, työaika- ja vuosilomalain säännöksistä poiketaan kriittisen henkilöstön osalta ja niin edelleen.

Kriisistä ulospääsy vaatii erilaista sopeutumista kaikilta meiltä. Myös hallituksen täytyy sopeuttaa hallitusohjelmaa ja karsia sen kulupuolta kriisin aiheuttaman talouden taantuman vuoksi.

Varsinkin ideologisten hankkeiden hintalappua tulee tarkastella uudelleen ja asettaa Suomi ja suomalaiset etusijalle.

Ilmastonmuutoksen torjumisen lisäinvestoinnit maksavat yli miljardi euroa vuosittain seuraavien 10–15 vuoden aikana ja haitallisen maahanmuuton ja lisääntyvän kehitysavun kustannukset lasketaan myös miljardiluokassa.

Suomalainen teollisuus on jo nyt päästöiltään kilpailijamaitaan puhtaampaa, puhumattakaan kehitysmaiden teollisuuden päästöistä. Suomalaisten tehtaanpiippujen turvaamiseksi hallituksen tulee jatkaa vuoden lopussa päättyvää päästökaupan kompensaatiotukea. Tällä turvataan suomalaisen vientiteollisuuden kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla ja turvataan kotimaisia työpaikkoja. Lisäksi pitää investoida liikenneväyliin ”maalla, merellä ja ilmassa”, sekä energiatehokkuuteen.

Hoitohenkilöstön tilanteesta on saanut viime päivinä lukea huolestuttavia uutisia. Monissa sairaanhoitopiireissä aiotaan aloittaa yt-neuvotteluja. Tämä on irvokas kiitos ”etulinjassa” taistelleille työntekijöille, kun samaan aikaan pitäisi myös alkaa purkaa poikkeusolojen aiheuttamia kiireettömän sairaanhoidon jonoja.

Toivottavasti hallitus huomioi elinkeinoelämän ohella myös nämä sairaanhoidon tarpeet tulevissa lisätalousarvioissaan.

Koronakriisistä selviämisessä on asioita laitettava tärkeysjärjestykseen. Tärkeimpänä on turvata suomalainen työ ja yrittäminen, joilla huolehditaan jatkossakin maamme hyvinvoinnista ja kyvystä auttaa myös muita.

Kirjoittaja on satakuntalainen kansanedustaja (ps.).

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?