Älä taputa, läpytysherkällä menee hermo - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Älä taputa, läpytysherkällä menee hermo

Anne Nikka. Kommentti.

16.6.2019 6:00

Onko pakko taputtaa koko ajan, kysyi kollegani palaverissa, kun väki intoutui aplodeeraamaan moneen otteeseen. Ei kuulemma kuulu satakuntalaiseen mielenlaatuun taputtaa niin monta kertaa.

Olen asiasta ihan samaa mieltä: Olematon läpytys pitää lopettaa. Yksi kerta on siinä ja tässä, että sen sietää, mutta senkin pitää tulla aiheesta. Toistuva läpytys tilaisuudessa, jossa ei esimerkiksi jaeta palkintoja urheilusuorituksista tai osoiteta suosiota upeasta teatteriesityksestä, ottaa läpytysherkän hermoon ja korvaan.

Yksi ansaittu suosionosoitus on taputus, muu on pelkkää läpytystä.

Pahin turhan läpyttelyn paikka on lentokone, kun lomalento laskeutuu. Miksi ihmeessä osa ihmisistä läpyttää? Koskaan en ole asiaa ymmärtänyt, enkä kertaakaan läpyttänyt.

Oikean taputtamisen todellinen merkitys kärsii inflaation, jos sitä tehdään liikaa ja väärissä paikoissa. Omat taputukseni säästän konsertteihin, teattereihin, urheilukisoihin ja muihin tapahtumiin, joissa katsoja osoittaa kunnioitusta ja kiitosta taputtamalla.

Suomalaiset eivät ole taputtajakansaa, joten miksi tehdä tilaisuuksista kiusallisia lisäämällä joka väliin läpytyksiä? On epäkohteliasta olla taputtamatta, mutta yhtä pahalta tuntuu taputtaa, jos ei yhtään tapututa.

Onneksi ongelma ratkeaa yleensä sillä, että pitää palaverin ajan kahvikuppia kädessä. Tarvittaessa taputuksen estäjänä toimii myös käteen liimattu kännykkä.

Mielenkiinnolla olen seurannut toista epäsuomalaista ilmiötä eli halailua. Erityisesti nuoriso tuntuu halailevan toisiaan mennen, tullen ja palatessa. Jopa viiden minuutin eron jälkeen teinit roikkuvat toistensa kauloissa ikään kuin eivät olisi nähneet vuoteen.

Tuosta piirteestä me keski-ikäiset olemme jopa kateellisia, koska meitä ei ole opetettu halaamaan. Hajurakoa on aina pidetty kavereiden kanssa, eivätkä vanhemmatkaan ole lapsia juuri halailleet, vaikka muutoin on hyvää huolta pidetty.

Onneksi ajat muuttuvat ja me hajurakoisetkin olemme oppineet halaamaan edes auttavasti. Mutta jos palavereissa aletaan taputtamisen lisäksi halailemaan, täytyy hankkia kannettava turvatyyny, ettei vaan joudu pakkohalaamaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut