Kansanedustaja Jari Koskelan kolumni: Satakunta ei annan periksi - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Periksi ei anneta: Tunnistan paineet niskassani, mutta Satakunnan historia ja sijainti antavat maakunnalle etulyöntiaseman

23.9.2019 8:29

Maakuntamme historia ja sijainti antavat meille selkeän etulyönnin vertailussa muihin maakuntiin.

Viimeisten uutisten mukaan nyt näyttääkin hyvältä. Meillä on monipuolinen teollisuuden rakenne, teollisuuden työpaikkojen luku on korkea. Vientimme arvo on maan neljänneksi korkein maakuntien joukossa.

Kilpailukykymme on kohentunut merkittävästi ja työllisyys on kohentunut vuoden aikana 2.5 prosenttia. Työttömien työhakijoiden määrä oli 31.7.2019 10 170 (10,3 prosenttia). Samanaikaisesti työ- ja elinkeinotoimistoissa oli 2600 avointa työpaikkaa.

Yksi ongelmistamme on ns. kohtaanto-ongelma eli kysyntä ja tarjonta eivät löydä toisiaan. Monet alat eivät löydä koulutettua työvoimaa. Tämän epäkohdan ratkaiseminen on tärkeää.

Toinen asia, mikä meitä Satakunnassa huolestuttaa on kuntien talous- ja valtionosuudet. Nykyinen hallitus on luvannut nostaa valtionosuuksia entiselle tasolle eli ennen edellisen hallituksen tekemiä indeksileikkauksia. Nyt kunnille on luvattu ensi vuodelle yli miljardi euroa tukea. Säkylä olisi Satakunnassa suurin saaja 286 euroa/asukas, Jämijärvi taas saa vähiten 23 euroa/asukas.

Valitettavasti nämä rahamäärät eivät tule riittämään, varsinkaan kun todellinen valtionosuuksien kasvu ei merkitse puhdasta tulonlisäystä. Suurta osaa tulojen kasvua pienentää muun tulon vähennys tai kustannusten kasvu. Yli miljardi muuttuu merkittävästi pienemmäksi, mikä vaikuttaa kuntien talouteen.

Jos pääministerin lupauksiin on luottaminen, on maaseudun ja kasvukeskusten kehittäminen keskeinen osa hallitusohjelmaa. Syksy antanee vastauksen. Satakunnan joka kunnassa väestö valitettavasti vähenee. Koen nykyisessä tilanteessa suurta huolta kaikkien, mutta erityisesti pienten satakuntalaisten kuntien pärjäämisestä ja tulevaisuuden näkymistä.

Olen ainoa Satakunnan vaalipiirin valtionvarainvaliokunnan jäsen ja siellä maatalous- sekä kunta- ja terveysjaostossa. Tunnistan paineet niskassani. Oppositiostakin käsin tulen tekemään yhteistyötä vahvasti yli puolue- ja vaalipiirirajojen edustajien kanssa.

Eduskunnan urheilukerhosta lyhyesti - viitaten edellisen kirjoitukseni toimituksen lisäämään otsikkoon. Tunnen suurta kiitollisuutta, että minut valittiin edesauttamaan liikunnan ja terveyden merkitystä myös eduskunnassa.

Aikuisurheilijana saavuttamani suomenmestaruusmitalit yleisurheilussa ja pesäpallossa tuntuvat melkoisen keveiltä. Varsinkin kun pääsemääni kerhoon on valikoitunut kävelyn maailman- ja euroopanmestari, Ms. Olympia, koripallon suomenmestari, nyrkkeilyn SM-mitalisti ja joukko muita eri lajien valioita.

Kirjoittaja on kansanedustaja (ps.) Satakunnasta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: