”Saisitte kuolla, kiroan teidät” - Kateudeton korona-aika kesti kuukauden - Kolumnit - Satakunnan Kansa

”Saisitte kuolla, kiroan teidät” - Kateudeton korona-aika kesti kuukauden

25.4.2020 3:00

Vajaa kuukausi sitten kirjoitin tällä palstalla, kuinka me asiakkaat ymmärrämme yrittäjien tuskan. Senkin sanoin, että me kaikki olemme saman haasteen edessä. Pitää yrittää pysyä terveenä ja keskipitkän aikavälin taloudellinen tulevaisuus pitää suunnitella uudelleen.

Nyt täytyy myöntää, että tunnen itseni vähän pöljäksi. Pehmensikö koronataistelussa virinnyt uusoptimismi vanhan pääni lopullisesti?

Pienyrittäjän kyykyttäjät kyllä muistetaan - ymmärtävätkö joustamattomat yhteistyökumppanit, että koronakin on joskus ohi

Miksikö vedän päähäni pessimismin pussia? No siksi, kun luin, miten osa meistä reagoi yrityksille räätälöityihin niin sanottuihin koronatukiin.

Tapahtumat, jotka saivat kaltaiseni hitaan liikkeen naisen heittämään voltin, menivät lyhyesti kuvaten näin. Huutokauppapariskunta Aki ja Heli Palsanmäki saivat ensin postia Business Finlandilta. Yritykselle oli myönnetty 100 000 euroa koronatukea.

Seuraavaksi tuli postia kansalta (is.fi 22.4.) Heli Palsanmäki sai kirjeen, joka sisälsi sitä ittiään.

– Saisitte kuolla, kiroan teidät, kuuluivat kirjeen saatesanat.

Ihminen on kekseliäs, kun se haluaa vahingoittaa toista. Palsanmäet saivat toki perinteisiä nimettömiä tappouhkauksiakin, mutta kakkakirjeen tasoista vaivannäköä he itsekin ihmettelivät.

Koronatukien jaossa meni varmaan moni asia pieleen. Tajuan kyllä, mistä kateuden tunne sikiää. Mutta tunteen viemistä teon tasolle en ymmärrä enkä hyväksy.

Terapeutit sanovat, että kateus on tunne, jota pitää katsoa silmiin. Kun niin tekee, kateus herättää kysymyksiä. Miksi tunnen näin? Onko toisen menestys oikeasti minulta pois? Entä jos minulla onkin jotain oppimista kateuteni kohteelta?

Kateuden tunne sisältää myös sen ajatuksen, että jos minulla menee huonosti tai olen kokenut kovia, olkoon se muidenkin kohtalo.

Tämä näkyy tekstaripalstoilla. Niissä vaaditaan kuntia lomauttamaan, koska yrityksetkin lomauttavat. Puhtaasta pahasta tahdostako haluamme lisää lomautettuja työttömyyskassojen hupenevia varoja jakamaan?

Palsanmäet kertovat palauttaneensa tukirahat. Mutta joku voi silti huutaa: väärin palautettu!

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos