Onko nykyinen asuntokaupan verotus järkevää? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Onko nykyinen asuntokaupan verotus järkevää?

25.2.2020 6:00 | Päivitetty 25.2.2020 7:27

Asuntokaupan polarisoitumisesta on puhuttu viime aikoina paljon. Asiasta aiheutuu monia ongelmia. Yksi esille nostettu polarisoitumisesta aiheutuva ongelma on kotitalouksien varallisuusaseman muutokset alueiden välillä – asunto voi olla kasvukeskuksessa hyvä sijoitus, mutta muualla asunto on kylläkin kotina tärkeä, mutta sijoituskohteena vähintäänkin kyseenalainen.

Asunnon merkitys kotitalouden varallisuusasemaan on erityisen merkityksellinen, koska oman asunnon myyntivoitosta ei makseta kahden vuoden asumisen jälkeen pääomatuloveroa. Aiempina vuosikymmeninä, kun asuntojen hinnat nousivat lähes kaikkialla jo inflaationkin takia, asia oli aika ymmärrettävä.

Tällä hetkellä ollaan kuitenkin tilanteessa, jossa asuntojen hinnat eivät juurikaan nouse kasvukeskuksien ulkopuolella. Kasvukeskuksissa hinnat nousevat ja oman asunnon myyntivoiton saa verottomana. Kun tähän vielä yhdistää asunnon myynnistä maksettavan varainsiirtoveron, tilanne ei välttämättä kuulosta kohtuulliselta.

Taantuvilla alueilla asuntokanta on suuremmalta osin pientalovaltaista eli asuntokaupan yhteydessä maksetaan 4 prosentin varainsiirtovero ja kasvukeskuksissa paino on enemmän osakehuoneistoissa, joista maksetaan 2 prosentin varainsiirtovero.

Vähän kärjistäen taantuvan alueen omakotitalon myyjä joutuu myymään tappiolla talonsa, mutta kauppahinnasta maksetaan 4 prosenttia veroa. Kasvukeskuksessa puolestaan selvitään osakehuoneiston kaupassa puolet pienemmällä varainsiirtoverolla ja myyntivoitto on veroton.

Onko asian pakko olla näin? Onko kyseessä oikeidenmukainen tapa verottaa asuntokauppoja? Edistääkö tämä työvoiman liikkuvuutta alueiden välillä? Entäpä, jos asuntokaupan varainsiirtovero poistettaisiin ja samalla poistettaisiin oikeus myydä oma asunto ilman veroa myyntivoitosta?

Kyseisessä muutoksessa olisi varmasti ongelmia, kuten asunnon vaihtamisen vaikeutuminen kasvukeskuksissa. Toisaalta voisiko kyseinen muutos hillitä maksukyvyn heikkenemisen myötä asuntojen hintojen nousua kasvukeskuksissa?

Tämä kolumni ei ole ehdotus, vaan enemmänkin kysymys, onko nykyinen asuntokaupan verotus järkevää. Olisi erityisen mukavaa, mikäli asiasta tehtäisiin huolellista tutkimusta. Kasvukeskusten ulkopuolelta tarkasteltuna nykyinen asuntokaupan verotus ei nimittäin näytä niin hyvältä ja oikeudenmukaiselta, ettei vaihtoehtoja kannattaisi edes pohtia.

Kirjoittaja on dosentti ja toimii pankinjohtajana OP Länsi-Suomessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: