Mitä sinä tarvitset? – Itse kunkin olisi pelkästään itsensä takia hyvä tämän tästä seisahtua kuuntelemaan - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Mitä sinä tarvitset? – Itse kunkin olisi pelkästään itsensä takia hyvä tämän tästä seisahtua kuuntelemaan

15.4.2020 6:00

Kuvitellaan perhe, jossa on neljä lasta. Lapsista nuorin on hitain. Puhe ei kulje. Hän vaatii erityistä huomiota ja hoivaa. Hänen takiaan muut joutuvat usein pysähtymään.

Toiseksi nuorin lapsi ei hyväksy nuorinta. Hänen mielestään nuorin hidastaa ja saa kaiken huomion. Toiseksi vanhin suojelee nuorinta. Hän ei voi ymmärtää toiseksi nuorimman käytöstä, vaan hyökkää tätä vastaan.

Perheen vanhinta lasta ei nuorempien kinastelu kiinnosta. Hän on lupaava urheilija ja tähtää yliopistoon. Hän ihmettelee, mikseivät nuoremmat keskity omaan peliin sen sijaan, että käyttävät energiansa riitelyyn.

Mitä tekevät kuvitteellisen perheen vanhemmat? Menevät lapsista vahvatahtoisimman mukaan? Käskevät kaikkia lapsia olemaan hiljaa, koska töissä on kiire, eikä oikein jaksaisi?

Vaativat kaikkia pyytämään anteeksi kaikilta? Vetäytyvät koko asetelmasta, koska lapset osaavat selvittää omat juttunsa?

Perhe on nykyinen perheesi, sen ihmiset ja eläimet. Se on naapurustosi, kotikuntasi tai -kaupunkisi ja -maasi. Se on Eurooppa ja koko maailma. Se on luonto ympärilläsi. Mikä on sinun roolisi?

Oletko kykenemättömin, se joka tarvitsee kaiken tuen? Joka voi vain itkemällä ilmaista tarpeitaan? Vai se joka ei ehdi tai ei hyväksy, se joka haluaa vain metelistä eroon? Miten se mitä sinä haluat vetää kokonaisuutta epätasapainoon?

Mikäli koet ankaruutta, siirrä ruoska sivuun. Havahtumiseen ei tarvita kovuutta. Kovia me ihmiset osaamme kyllä itsellemme ja toisillemme olla. Se on yksi asioista, joka vetää vinoon.

Ole mieluummin rehellinen – ja lempeä. Tarkastele omaa tilannettasi ohjaajan paikalta. Omia tunteitasi, tietäsi. Tunnustele, elätkö niin, että itsesi tunnistat? Tuovatko valintasi sinulle henkistä ja fyysistä hyvinvointia vai lisäävätkö ne jännitteitä?

Tärkeimmässä roolissa siinä, mitä elämässäsi saat aikaiseksi, eivät ole älysi ja kykysi, vaan tunteesi. Etenkin negatiiviset tunteet. Jos siirrät vastuun niistä itsesi ulkopuolelle, olet aina tuulen vietävissä ja rauhaton. Kun tutustuu omiin varjopuoliinsa, kasvaa hiljalleen sinuiksi myös muiden ihmisten inhimillisyyden kanssa.

Jokainen kokee samaa häilyvyyttä, jota ihmisyydeksi kutsutaan. Itse kunkin olisi pelkästään itsensä takia hyvä tämän tästä seisahtua kuuntelemaan. Silloin ei ole väliä, syntyykö hidastamisen tarve itsestä vai jostakusta toisesta. Olennaista on sen tarjoama mahdollisuus.

Kuulla viestejä, jotka kertovat paineesta tai rauhasta. Erottaa oman elämän oleelliset epäoleellisista, oikealta tuntuvat polut lukemattomien reittien verkostosta.

Kirjoittaja on Säkylässä asuva valmentaja ja eläintenkouluttaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?