Setämies on taas ihan kujalla – esimerkkeinä uhkapelit, paheet, naiset ja Pride-kulkue - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Setämies on taas ihan kujalla – esimerkkeinä uhkapelit, paheet, naiset ja Pride-kulkue

17.8.2019 3:00

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) eduskunta-avustaja Petra Laiti aiheutti pienen some-myrskyn Twitterissä kirjoittamalla, ettei kuuntele 60–70-vuotiaita yhteiskunnallisen kehityksen tiimoilta.

Mielipide ei sinänsä yllätä. Kun itse olin parikymppinen, jo 50-vuotiaat olivat vanhoja käpyjä.

Onneksi aika on hyvä lääke nuoruuteen, vaikka tuo muita vääristymiä. Ohessa esimerkkejä, joiden perusteella nuoret voivat todeta kaltaiseni setämiehen olevan ihan kujalla.

Uhkapelit. Veikkauksen mainoksista nousi kova äläkkä, vaikka samanlaista äkkirikastumisen unelmaa tarjoavat Music TV:ssä ulkomaalaiset vedonlyöntifirmat.

Tilastotieteilijöiden mukaan täysosuman mahdollisuus Lotossa on häviävän pieni, mutta lottoaako joku tosissaan 10 euron voiton vuoksi? Jos ja kun joku huijaa Lotossa minua, niin mieluummin valtion firma.

Paheet. Hankin nuorena välikäsien avulla Vermouth Biancoa, kun Juice Leskinenkin sitä joi. Ongelmani oli, että se oli niin hirvittävän pahaa, etten saanut pulloa kerralla tyhjäksi. Se oli piilotettava. Postimerkkikansion takana oleva tila osoittautui turvalliseksi paikaksi.

Enää minun ei tarvitse piilotella viinaksia, mutta jemma on yhä paikallaan, sillä lapsiperheessä makeiset on syöty ennen illan Bond-elokuvaa. Karkit ovat turvassa, kun pojat katsovat kansioita säälien.

Tai ehkä he tietävät kätköni, ja katsovat minua säälien.

Naiset. Ikäluokkani miehille on taottu päähän, että naisia saa katsoa vain ja ainoastaan silmiin, mutta oletko koskaan haastatellut avonaiseen paitaan pukeutunutta naista, jonka tissivaosta pilkottaa joku tatuointi?

Pride-kulkue. Myönnän, että sateenkaariväen puheet LHBTIQA-ihmisistä ihmetyttävät. L on lesbo, H on homo, mutta mitä nuo muut kirjaimet tarkoittavitkaan?

Minäkin olen marssinut – 1980-luvulla ydinvapaan Pohjolan puolesta. Ei tainnut olla marssista mitään hyötyä, mutta tokkopa haittaakaan.

Porin lauantainen Pride eroaa vanhan ajan totisista maailmanparannusmarsseista. Toki kulkueella on yhteiskunnalliset tavoitteensa, mutta myös yksilölliset, ihmisten yhdessäoloon tähtäävät.

Ollaan niin isojen asioiden äärellä, ettei setämiehellä ole aihetta hymähtelyyn.

Rakkaus on parasta elämässä. Jokaisella tulisi olla sellaiseen mahdollisuus.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: