Satakunnassa taistellaan äänistä, eikä pelkästään puolueiden välillä: Listojen sisällä kamppaillaan myös, jopa niin, että varsinaiset sudet löytyvät omista porukoista - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Satakunnassa taistellaan äänistä, eikä pelkästään puolueiden välillä: Listojen sisällä kamppaillaan myös, jopa niin, että varsinaiset sudet löytyvät omista porukoista

Kolumnistikuva Tommi Laitila

12.3.2019 14:24 | Päivitetty 13.3.2019 9:48

Vaalitaisto on jo hyvässä vauhdissa, ja se mikä selkeästi äänestävälle kansalle avautuu, on puolueiden taistelu äänistä. Paljon muutakin tapahtuu, eikä se välttämättä näy ulospäin.

Listojen sisällä kamppaillaan myös, jopa niin, että varsinaiset sudet löytyvät omista porukoista. Yhteiseen pottiin kerätään ääniä, tai niin ainakin alkumetreillä vakuutellaan sekä omia että äänestäjiä. Ei tietenkään ole sopivaa repostella niin sanotuista jäsenten välisistä ulkopuolisille.

Ehdokkaat voidaan karkeasti jakaa eri ryhmiin. On selkeät kärkiehdokkaat, ja sitten on haastajat. Listoilta löytyy myös niitä, jotka eivät ymmärrä omia realistisia mahdollisuuksiaan ja sitten ovat ne, jotka tietävätkin olevansa listoilla lähinnä vain täytteenä.

Selkeitä kärkiä meillä Satakunnassa katson olevan vain kolme.

Laura Huhtasaari on ilmeinen, lisäksi demareilta löytyy Kristiina Salonen ja Krista Kiuru. Kiuru tyhjäsi pajatson, kun veti liiveihinsä soten kaatamisen ja se on kovaa valuuttaa kansanedustajamarkkinoilla.

Näiden kärkinimien ei periaatteessa tarvitse tehdä mitään. Valinta on varma, ja sitä mukaa voi avitella toisia, ja huolehtia puolueen kokonaisvaltaisesta menestyksestä.

Haastajat ovatkin sitten kovaa ryhmää pelaamaan.

Kärjen taakse päästäkseen pitää käyttää kyynärpäitä, ja vaikka ei suoranaisesti itse käyttäisikään, niin sitä varten on tukiryhmä.

Lehtien palstoille löytävät tiensä erinäköiset tarinat kanssakilpailijoista, ja kyllähän se äänestäjillekin selväksi tehdään, ketä listalta kannattaa poimia ja miksi.

Keskusta, kokoomus ja vasemmistoliitto ovat periaatteessa kärjen osalta niin täynnä kysymysmerkkejä, että läpi linjan tulee taisto olemaan kovaa. Esimerkiksi Mikko Uusitalon paikka on Kauko Juhantalon kainalossa, mikäli mielii läpi päästä, eikä siihen kainaloon voi muita sovitella. Äänien periyttäminen on todella tarkkaa puuhaa.

Ne, joiden tavoitteet ovat epärealistisia, eivät ymmärrä kokonaisuutta, ja myös silloin tapahtuu.

Minimi on se, että kyräilyä riittää, eikä puhe tule loppumaan vaalienkaan jälkeen, jos kohta keskustelua käydään ihan varmasti jokaisen toimesta. On eri asia, päätyykö kaikki lehteen, mutta arvet jäävät joka vaalitaistosta.

Viimeinen ryhmä haluaa olla mukana ja menestyä puolueena, hakea tunnettuutta tulevaisuuteen.

Kannattaa seurata kuka pelaa kovimmin.

Pintaa raaputtamalla näkee kyllä miten tärkeää oma menestys on. Paikkaa haetaan kuitenkin Arkadianmäelle, eikä listalta sinne pääse kuin korkeintaan kaksi. Kaksi siksi, koska en usko voimasuhteiden muuttuvan. Keskusta voi hävitä toisen paikkansa kokoomukselle, vasemmistoliitto sen yhden paikkansa pitää.

Kirjoittaja on entinen kuntapoliitikko, joka nykyään yrittää olla siedettävä ihminen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos