Onko “ensi keskiviikko” tällä viikolla vai ensi viikolla? Ajattele kuten minä ja saat kalenterisi tyhjäksi heti - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Onko “ensi keskiviikko” tällä viikolla vai ensi viikolla? Ajattele kuten minä ja saat kalenterisi tyhjäksi heti

27.7.2020 6:00

Milloin on “ensi keskiviikko”?

Puhelimeni pitää tutun merkkiäänen – uusi viesti. On maanantai, ja ystäväni kysyy, ehdinkö nähdä ensi keskiviikkona.

Taasko, mietin. En ystäväni näkemistä vaan sitä, kuinka kauan aikaa tällä kertaa kuluu, kunnes pääsemme yhteisymmärrykseen ehdotetun tapaamisen ajankohdasta. Tällaiset viestit ovat minulle ikuisuusongelma, koska olen aina epävarma niiden merkityksestä.

Ongelman​ ydin on termi “ensi”. Minulle se tarkoittaa itsestäänselvästi seuraavaa, ei jo parhaillaan kuluvaa. Siispä ensi keskiviikko on seuraavan viikon keskiviikko, ei ylihuominen.

Tämän viikon keskiviikko puolestaan on joko tämä keskiviikko tai yksinkertaisesti pelkkä keskiviikko.

Käyn asiasta kiivaita väittelyitä tasaisin väliajoin. Vasta-argumenteiksi minulle on esitetty niin Kielitoimiston määritelmää kuin sitäkin, että mikäli “ensi” tarkoittaa seuraavaa, hyppään aina yhden viikon yli.

En ymmärrä. Miksi yksinkertaisista asioista täytyy tehdä tarkoituksella vaikeita? Sitä paitsi, kokonaisen viikon yli hyppääminen olisi loikka, jota ei näillä jaloilla tehdä.

Kotimaisten​ kielten keskuksen neuvontapuhelin on aiemmin linjannut, ettei “ensi”-termille ole olemassa absoluuttista selitystä. Olemassa on sen sijaan kaksi eri teoriaa, joiden oikeudesta ja vääryydestä kiisteleminen ei tule loppumaan.

Ajankohdan ilmaisemiseksi suositellaankin selkeämpää tapaa, jotta väärinkäsityksiltä vältyttäisiin. On myös otettava huomioon, että suuri merkitys on sillä, milloin ajankohtaa ehdotetaan.

Kielitoimiston sanakirja linjaa, että “ensi” tarkoittaa nykyhetkestä lukien lähinnä seuraavaa, lähintä. Ristiriitaisuudet sen kuin jatkuvat, sillä eihän seuraavalla ja lähimmällä ole toistensa kanssa mitään tekemistä. Onneksi meille opetetaan, ettei kaikkea lukemaansa kannata uskoa.

Palataanpa alkuun ja maanantaihin, jolloin minä sain viestin. Minun on, jälleen kerran, lähetettävä tarkennusta vaativa vastaus: “Siis tän viikon keskiviikkona vai ens viikon keskiviikkona?”

“No ens keskiviikkona, eli tällä viikolla.”

Eipä siinä. Tämä keskiviikko on jo varattu, ja ensi keskiviikkona ensi keskiviikkoa ei ilmeisesti ole enää edes olemassa.

Ja jotkut vielä väittävät, että kalenteria ei saa millään pysymään tyhjänä.

Milla Nurmi

Kirjoittaja on oikeustieteen opiskelija, jolle termin “ensi” merkitys ei ole epäselvä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: