Poria vaivaa Baumolin taudin kolmoishaaste - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Poria vaivaa Baumolin taudin kolmoishaaste

22.7.2020 6:00

Valtiovarainministeriö julkaisi heinäkuussa arvion julkisen talouden kestävyydestä. Tulojen ja menojen välinen epätasapaino eli kestävyysvaje oli noin 10 miljardia euroa pakkasella. Tasapainoon pääseminen edellyttäisi maahanmuuton ja työllisten määrän huomattavaa kasvua. Julkisen talouden menot kasvavat, kun ikääntyneiden määrä kasvaa ja työikäisten vähenee.

Taustalla on häijy demografinen ja taloudellinen yhtälö. Yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa koko maassa ennusteen mukaan 400 000 henkilöllä ja työikäisten määrä vähenee 230 000 henkilöllä vuoteen 2050 mennessä. Ikäsidonnaiset menot nousevat samalla jyrkästi.

Ylimääräisenä kiusana on Baumolin tauti. Ilmiö on nimetty kansantaloustieteilijä William J. Baumolin mukaan. Kyse on taloudellisesta ilmiöstä, joka liittyy julkisen sektorin tuottavuuskehitykseen, erityisesti hyvinvointipalveluihin. Baumolin mukaan toimialat jakautuvat korkean ja matalan tuottavuuden aloihin.

Hyvinvointipalveluissa tuottavuuskehitys on heikkoa. Leijonanosa tehtävistä on työvoimavaltaisia ja lakisääteisiä. Kustannukset ovat pääosin henkilöstökuluja. Tuottavuutta on vaikea lisätä samalla tavalla kuin teollisuudessa tai korvata koneilla, laitteilla tai roboteilla. Kun yksityisellä sektorilla tuottavuus ja arvonlisäys kasvavat, se mahdollistaa palkkojen nousun.

Baumolin taudin ensimmäinen merkki on palkkojen nousu niilläkin toimialoilla, joissa tuottavuuden kasvua ei ole tai se on vähäistä. Tämä johtaa kustannusten jatkuvaan kasvuun.

Baumolin taudin toinen ja vakavampi merkki on, että hyvinvointipalvelujen ylläpitoon joudutaan panostamaan koko ajan enemmän resursseja ja nostamaan veroja, asiakas- ja palvelumaksuja. Lisäpanostuksista huolimatta palveluita, toimipisteitä ja toimintoja joudutaan karsimaan tai lopettamaan.

Pori on tilanteessa, jossa on ratkaistava kuntatalouskriisin lisäksi ikäsidonnaisten menojen kasvuun, työikäisen väestön vähenemiseen ja Baumolin tautiin liittyvä kolmoishaaste.

Porissa yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa arviolta 4 600 henkilöllä ja työikäisten määrä vähenee 5 000 henkilöllä vuoteen 2040 mennessä. Ikäsidonnaiset menot kasvavat maltillisesti arvioiden 140-160 miljoonalla eurolla eli keskimäärin 7 miljoonaa euroa joka vuosi. Ikämenot kasvavat vaikka kaikki jatkuisi ennallaan. Työikäisten väheneminen leikkaa rajusti verotulokertymää. Yhtälö on raastava kuntatalouden kannalta.

Baumolin tautia on vaikea voittaa, mutta sen oireiden lievittämiseen on hyviä lääkkeitä. Porin perusturvan tuottavuusohjelma voi olla yksi lääke, jos päättäjien kantti riittää sen läpiviemiseen.

Timo Aro

Kirjoittaja on aluekehittämisen asiantuntija ja valtiotieteen tohtori.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: