Mustat joutsenet - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Mustat joutsenet

1.4.2020 7:34

Mustia joutsenia käytettiin vuosisatojen ajan vertauskuvana jollekin sellaiselle, mitä ei ollut olemassa. Hämmästys oli suuri, kun eurooppalaiset tutkimusmatkailijat löysivät vuonna 1697 Australiasta mustia joutsenia. Kaikki siihen asti tavatut joutsenet olivat olleet valkoisia.

Tulevaisuudentutkimuksessa mustilla joutsenilla tarkoitetaan mahdottomia, odottamattomia ja yllätyksellisiä asioita. Kyse on uhista, joita ei osata ennakoida ja tunnistaa, koska niiden olemassaoloon ei uskota.

Käsitteen toi maailmanlaajuiseen julkisuuteen libanonilaissyntyinen Nassim Nicholas Taleb kirjassaan Black Swan. Hänen mukaansa maailmaa muuttavat eniten hyvin epätodennäköiset ja odottamattomat asiat.

Musta ei lähtökohtaisesti viittaa negatiivisuuteen ja synkkyyteen, vaan täysin odottamattomiin tapahtumiin ja ilmiöihin, joista voi seurata sekä toivottavia ja ei-toivottavia vaikutuksia. Musta voi näkökulmasta riippuen olla myös jollekulle valkoinen.

Koronavirus on samankaltainen musta joutsen kuin esimerkiksi Neuvostoliiton romahtaminen, 11/9-terroriteot, finanssikriisi, Trumpin valinta presidentiksi, Brexit tai poikkeustilan julistaminen rauhan ajan Suomessa.

Mahdottomina pidetyistä asioista tulee yhdessä hetkessä mahdollisia. Toteutumisen todennäköisyys on äärimmäisen pieni, mutta vaikutus äärimmäisen suuri.

Mustien joutsenten kaltaiset shokit herättävät aina pelkoa, turvattomuutta ja epätietoisuutta. Ne ovat samalla myös käännekohtia, uusia alkuja asioille ja tapahtumille, joiden merkityksen ymmärrämme vasta myöhemmin. Kun tilanne vakautuu, nähdään, kuinka paljon mikroskooppinen koronavirus voi vaikuttaa yhteiskuntaan ja ihmisten arkeen.

Talebin mukaan mustilla joutsenilla on aina ”hännät” eli ne muuttavat ilmiöitä, tapahtumia ja tilanteita pysyvästi. Jokainen kriisi luo uutta ja murtaa vanhaa.

Maailma, Eurooppa, Suomi, Satakunta ja Pori tulevat kriisistä ulos erilaisena kuin kuvittelimme vielä iloisen 2020-luvun alkaessa.

Koronaviruksen aiheuttama äkkirysähdys on luonteeltaan myös disruptio eli häiriö tai luova tuho, joka pakottaa kaaoksenkin keskellä uusiutumaan, keksimään ja luomaan uutta.

Itse uskon, että tavallisen ihmisen näkökulmasta kriisi on vahvistanut oman lähiympäristön, terveyspalveluiden saatavuuden, turvallisuuden, vapaa-ajan kiinnostuksen sekä omien yhteisöjen ja läheisten merkitystä. Vaikka mustat joutsenet lentävät nyt taivaalla ja herättävät pelkoa, ei unohdeta valkoisia joutsenia eli kaikkea hyvää ympärillämme.

Ja muistetaan jatkaa edelleen käsien pesua!

Kirjoittaja on alue- ja väestönkehityksen asiantuntija ja valtiotieteen tohtori.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos