Pelastakaa edes lapset ilmastoahdistukselta - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Pelastakaa edes lapset ilmastoahdistukselta: Olen todella huolissani kympin tytöistä ja pojista, jotka koulumenestyksen lisäksi ottavat taakakseen myös maapallon pelastamisen.

17.3.2019 3:00

Kun olin tyttönen, Suomi oli oiva maaperä lopun ajan saarnoille. Laila ja Aune Heinosen johtaman heinoslaisuuden mukaan maailmaloppu alkaa Oulusta. Jos tarpeeksi käännynnäisiä ei löydy, Jumala antaa meidät vihollisen käsiin.

Vihollinen oli Neuvostoliitto. Kun nootti sitten tuli, moni uskoi heinoslaisen profetian toteutuneen. 60-luvulla asiat puitiin lasten kuullen, joten ei ihme, että pelotti. Minäkin lisäsin iltarukoukseen pyynnön, että Jumala säästäisi maailman.

80-luvulla lapset pelkäsivät ydinsotaa. Ultra Bran kappale Kahdeksanvuotiaana kuvaa loistavasti tuon ajan tuntoja. Olin 80-luvulla opiskelija ja osallistuin sodanvastaisiin mielenosoituksiin. Monilla aikuisilla oli lapset mukanaan. Rattaissa istuvat nassikat repivät pahvisia pommeja ja heiluttivat rauhanlintuja.

Nyt lapsia ja nuoria ahdistaa ilmastonmuutos. Moni on sitä mieltä, että niin kuuluukin olla. Perjantaista koululaisten mielenosoitusta pitäisi siis kiittää.

Mutta mielenosoituksesta näyttääkin tulleen vedenjakaja. Satakunnankansa.fi:ssä kommentoitiin esimerkiksi näin:

–Joku raja siinäkin, että etenkin lapsille ja myös nuorille kasataan masentavaa ja stressaavaa murhetta.

Ahdistus on lapselle erittäin huono kasvualusta. On hyvä, että ihmiset ovat huolissaan ympäristöstään, mutta lapsille henkistä taakkaa ei saa sysätä. Sitä paitsi huolestumisellakin pitäisi olla joku kohtuus. Lapsen ei pidä joutua ristimään käsiään maailman lopun pelossa.

Ilmastoasioissa ratkaisevat teot, eivät pelot. Jos haluaa kasvattaa lapsistaan ympäristötietoisia, se pitää tehdä heidän kehitysvaiheensa mukaisesti.

Nykynuorisoakaan ei käy kateeksi. Heidän pitäisi olla tehokkaita, kauniita, ympäristötietoisia ja globaaleja. Olen todella huolissani erityisesti kympin tytöistä ja pojista, jotka koulumenestyksen lisäksi ottavat taakakseen myös maapallon pelastamisen.

Ilmastopelottelua puolustetaan sillä, että ahdistus saa ihmisen toimimaan. Mutta toiminta ei aina ole sitä, mitä toivotaan. Matka ahdistuksesta itsetuhoisuuteen on joskus aivan liian lyhyt.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut