Kannattaako säätä ennustaa? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Kannattaako säätä ennustaa vai katsoa mieluummin ulos ikkunasta?

18.2.2019 6:00

Herättyäni eräänä helmikuun aamuna halusin tarkistaa, millaista ilmaa kyseiseksi päiväksi ennustetaan erään F-kirjaimella alkavan säälaitoksen täsmäsivuilla. Illalla olin katsonut, että yöstä alkaen oli luvassa pitkästä aikaa lumisateeton jakso. ”Pilvistä ja poutaa” ilmoitti täsmäsää nytkin kotipaikalleni Honkilahdelle aamusta iltaan.

Vilkaistuani ikkunasta ulos huomasin, että lunta tuli taivaan täydeltä, ja jäljistä päätellen sitä oli satanut useita tunteja.

Puolilta päivin pyry taukosi, kaikki pilvet väistyivät ja aurinko alkoi porottaa. Palasin täsmäennusteen ääreen. Se oli ennallaan: pilvistä ja poutaa tulevaan yöhön asti.

Kohta auringonpaisteen keskelle ajautui jostakin harmaa pilvenlonka, joka tuprutti kirkkauteen uuden annoksen lunta. Melkein kaikkea siis saatiin. Ainoa mikä jäi puuttumaan, oli se ennusteen lupaama pilvinen poutasää.

Tämä oli vain yksi esimerkki. Vastaavia tapauksia löytyisi tusinoittain. Taannoin yölämpötilaksi ennustettiin 15 pakkasastetta, ja todellisuudessa mitttari hurahti 25:een asteeseen ja vieläkin alemmaksi. Ymmärrän, jos tarkkojen satelliittien ja muiden hienouksien avulla tehty ennuste heittää kolme tai neljä astetta. Mutta kymmenen asteen möhläys on jo liikaa.

Onko sään ennustaminen ylisummaan tarpeellista? Ketä se palvelee? Tietysti on hyvä ennakoida hiukan tulevien päivien sateita, tuulia ja lämpötiloja. Mutta eiköhän haudata syvään kuoppaan nuo paikkakuntakohtaiset täsmäarvailut.

Myönnettäköön, että oman ilonsa niistäkin saavat irti itseni kaltaiset irvileuat, jotka tuttavilleen virnistelevät, kuinka taas meni säätietäjien kaavailu poskelleen. Mutta onko tällaista varmaan aika kallista järjestelmää aiheellista pitää yllä vain joidenkin ihmisten vahingonilon ruokkimiseksi?

Vakavasti puhuen minusta tuntuu, että ilmastonmuutoksen myötä sään ennustettavuus on paljolti menetetty. Yhä enemmän tulee vastaan yllättäviä ääri-ilmiöitä, joihin ei osata varautua. Onhan se nähty, että lähes joka kuukaudelle kirjautuu joku kaikkien aikojen ennätys, on sitten kyse lämpötiloista, sateista tai myrskyistä. Senkin olen huomannut, että tietynlainen säätyyppi jämähtää nykyisin paikalleen viikkokausiksi.

Annetaan nyt sentään vähän tunnustustakin: kyllä ne ennusteet joskus (harvoin) osuvat ihan kohdalleen. Sellaistakin sattuu.

Kirjoittaja on Euran Honkilahdella asuva luonnonystävä, luontovalokuvaaja ja eläköitynyt toimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: