Mikä onkaan äidin tyttönimi? – Vanha rouva ei tahdo millään käsittää, että häneltä pitäisi löytyä henkilökortti tai voimassaoleva passi - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Mikä onkaan äidin tyttönimi? – Vanha rouva ei tahdo millään käsittää, että häneltä pitäisi löytyä henkilökortti tai voimassaoleva passi

27.1.2019 3:00

Iäkäs rouva ei ole eläessään käynyt Ruotsia pidemmällä ja hänellä ei ole passia. Hänellä ei ole myöskään ajokorttia, koska miehen eläessä hän ajatteli, ettei hänen tarvitse osata ajaa autoa, koska pääsee liikkeelle muullakin tavalla, vaikka nuorena hurjapäänä hän huristeli hiukset hulmuten moottoripyörällä.

Hän uskoi vielä hetki sitten pärjäävänsä myös ilman kuvallista henkilökorttia, koska pienessä kunnassa kaikkihan tuntevat toinen toisensa. Hän kertoi, että pankissa asioidessakin tiskin takana on aina se sama tuttu ihminen, jonka kanssa hoituvat kaikki asiat sujuvasti, paitsi viime kerralla. Silloin tiskin takana oli joku outo nuori tytönheitukka, joka tivasi, kuka minä olen. Hän vaati nähdä kuvallisen henkilökortin tai passin.

Tämän vuoden alussa muuttui aika moni asia, joten kyseisen vanhan rouvan lisäksi moni muukin saattaa joutua vielä tukalaan tilanteeseen niin pankissa kuin muuallakin, jos hänellä ei ole passia tai kuvallista henkilökorttia. Tosin ajokortti ei kelpaa enää tunnistautumisvälineeksi, jos hän haluaisi avata pankissa vaikkapa monikäyttöiset verkkopankkitunnukset.

Vanha rouva ei tahdo millään käsittää, että hänellä pitäisi löytyä henkilökortti tai voimassaoleva passi. Muutos aiheuttaa kiusallisia tilanteita, koska hän ei voi ymmärtää, miksi arki on mennyt niin vaikeaksi. Hän tuhahtaa, että kaikenlaisia uusia rahastuskeinoja on jälleen keksitty, sillä pienestä eläkkeestä ei riittäisi rahaa yhtään ylimääräiseen menoerään.

Pienen miettimisen jälkeen hän pohtii millä hän pääsee kotoaan keskustaajamaan poliisilaitokselle henkilökorttihakemusta tekemään, milloin siellä mahtaa olla asiakaspalvelupiste avoinna ja osuuko se asioimiskyydin kanssa yksiin. Lisää mietittävää riittää, sillä mitä, jos häneltä kysytään poliisilaitoksella asioita, joihin hän ei osaa vastata ja henkilökortti jää saamatta.

Lisää järjesteltävää tulee, sillä henkilökorttihakemusta varten täytyy poiketa myös kuvassa, koska se ei saa olla mikään vanha mustavalkokuva.

Ikäihminen pohtii, että seuraavalla kauppareissulla täytyy muiden kyytiläisten kanssa hiukan keskustella siitä, onko tämä uudistus tehty ihmisten henkilöllisyyden suojelemiseksi vai onko kyse taas uudesta rahankeruusta valtiolle.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos