Tarvitsemme enemmän mielikuvitusta - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Tarvitsemme enemmän mielikuvitusta

24.1.2019 3:00

Hetki alkuviikon pakkasaamussa oli kuin olisi pudonnut lapsuuden satuelokuvaan.

Pimeässä olikin täysin valoisaa. Lumi kimmelsi puuterisen pehmeissä kasoissa. Hiutaleet leijailivat hitaasti vasten yönsinistä taivasta.

Todellisuus oli unenomaisen tarunhohtoista ja kuvailemattoman kaunista. Hetki tihkui tarinoiden voimaa. Ilmasta pystyi hengittämään lupauksia ihmeestä.

Sitten päivän ensimmäinen Facebook-päivitys lävähti silmilleni. ”Vihaan talvea. Vihaan pakkasta ja lunta. Eikö tämä koskaan lopu?”

Arki on täynnä vastakohtia. Hyvä ja paha taistelevat päivittäin mediassa, kirjoissa ja elokuvissa. Samassa tarinassa voi olla noitia, prinsessoja, keijuja ja lohikäärmeitä.

Ilosilmäinen luonnonlapsi valitsee hyvien puolen. Hän samaistuu rohkeisiin ja rakkaisiin ja astuu fantasioiden maailmaan.

Peikko Pessimisti odottaa kihisten monta kuukautta vuodessa kesää. Hän syöttää myrkkyomenoita ja tarjoaa kylmän katkeraa kuoloa.

Onnellisuus on inspiroiva kokemus. Filosofi Demokritos arvioi onnellisen olevan hän, joka ei sure sitä mikä häneltä puuttuu – vaan iloitsee siitä, mitä hänellä on.

Elämä tarjoaa loputtomasti seikkailuja heille, jotka näkevät ympärillään hyvää ja vimmaisella voimalla koettavat mielikuvitussuotimen läpi vapauttaa oivalluksiaan hyödyksi. Fantasia tulee kreikan sanasta fantázein eli tehdä näkyväksi.

Tulevaisuuden ratkaisuja ei ole olemassa ilman mielikuvitusta.

Voisiko meillä olla enemmän satuhahmoja ja tarinoita muista maailmoista? Miksei ole? Mielikuvitusmaailman ja arkitodellisuuden rajat ovat häilyviä.

Walt Disneyn motto kuului: Jos osaat unelmoida siitä, osaat myös toteuttaa sen. Mielikuvituksensa paljastaminen kysyy uskaliasta mieltä.

Malttamattomana odotan perjantaina Poriin saapuvaa Linda Liukasta. Hän edustaa uuden sukupolven Walt Disneytä tai Astrid Lindgreniä. Linda on sydämellinen tarinankertoja, joka tyttöjen silmin rakentaa hurmaavaa tulevaisuutta.

Maailmassa tarvitaan unelmointia, hyvän näkemistä ja sen jakamista.

Aikaa on. Sitä on joka päivä, se on pieninä palasina ja häilyvinä hetkinä siellä täällä. Pysähtyminen vapauttaa mielen matkat sateenkaarelta pilvenhattaroihin, joissa totuus on taruakin ihmeellisempää.

Mahdollisuudet näyttäytyvät tähtinä, kimmellyksenä ja taikapölynä – elämän taideteoksina.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: