Porvaripuolueiden välinen eduskuntavaalikisa Satakunnassa kävi juuri entistä jännittävämmäksi – Täällä se ratkeaa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Porvaripuolueiden välinen eduskuntavaalikisa Satakunnassa kävi juuri entistä jännittävämmäksi – Täällä se ratkeaa

20.1.2019 19:45

Ehdokasasettelu kevään eduskuntavaaleihin alkaa kääntyä loppusuoralle Satakunnassa. SDP, vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja vihreät ovat ehdokkaansa nimenneet. Keskustalta odotetaan vielä kahta ja kokoomukselta viittä nimeä.

Pienpuolueet saattavat vielä tunnustella vaaliliittoja. Kokoomus pohtii yhden RKP:n ehdokkaan ottamista omalle listalleen. Kristillisten, sinisten, Liike Nyt:in ja Paavo Väyrysen jengin keskuudesta saattaa löytyä jokin kombo.

Tilanne on poikkeuksellisen kutkuttava. Maakunnan kansanedustajista kolme luopuu, eikä sinisten Ari Jaloselle voi hyvällä tahdollakaan ennustaa paikan uusimista. Kahdeksasta edustajasta ainakin neljän nimi on vaihtumassa.

Kiinnostavin ottelu nähtäneen porvaripuolueiden keskustan ja kokoomuksen välillä.

Kun verrataan aikaisempia Satakunnan vaalituloksia valtakunnallisiin gallup-mittauksiin, niin porvaripuolueille voi ennustaa yhteensä kolmea paikkaa kahdeksasta.

Näyttää siltä, että molemmat kisaavat vaalipiirin viimeisestä paikasta. Järjestystä on vaikea veikata.

Kannatusmittausten perusteella mahdollisuuksien rajoissa on sekin, että molemmat saavat vain yhden paikan.

Vuoden 2015 vaaleissa ero oli keskustan hyväksi vajaat 7 000 ääntä, mutta puolueen kannatus on sittemmin laskenut noin viisi prosenttiyksikköä, mikä tarkoittaa Satakunnassa noin 6 000 ääntä. Kokoomuksen kannatus taas on noussut varovaisesti sitten viime vaalien.

Kokoomuksella on todella nimivahva ehdokaslista. Ex-kansanedustajat Sampsa Kataja ja Anne Holmlund ovat valtakunnallisestikin kiinnostavia nimiä. Juha Vasama, Matias Marttinen ja Kari Hannus ovat hyviä kirittäjiä. Kaikki viisi ovat potentiaalisia läpimenijöitä.

Kokoomus pystynee ulosmittaamaan potentiaalisen kannatuksen kohtalaisen tehokkaasti. Kisa ratkeaa siihen, pystyykö laajemman kannatuspohjan keskusta samaan.

Keskustan lista ei, kaikella kunnioituksella, ole yhtä vahva kuin kokoomuksella, eivätkä ennusmerkit puolueen kannalta eivät ole olleet häävit. Kepulla on silti edelleen ylivoimainen järjestömylly muihin puolueisiin verrattuna. Sitä vain voi olla vaikea havaita kaupungista käsin.

Maantieteellisesti ratkaisevassa asemassa on Pohjois-Satakunta, joka on todellinen jokerikortti. Siellä eivät tavalliset lainalaisuudet päde ja juuri siellä keskustan pitää onnistua. Siis sen lisäksi, että valtakunnallinen kannatus pitäisi kääntää nousuun.

Pohjoinen on pitkään ollut eduskunnan jättävän Kauko Juhantalon (kesk.) valtakuntaa. "Kake" on koplannut pohjoissatakuntalaisille yhden jos toisen pytingin ja se on painanut äänestäjien vaakakupissa enemmän kuin valtakunnanoikeus. Jos keskusta ei pysty keräämään Juhantalon henkilökohtaisia siltarumpuääniä, niin neliapila (kesk.) vaihtuu ruiskukkaan (kok.).

Pitkään on näyttänyt siltä, että kokoomus on ennakkosuosikki, mutta perjantaina keskusta sai helpottavia uutisia, kun Tapio Huhtanen pyörsi päätöksensä ja lähti mukaan.

Huhtanen oli viime eduskuntavaaleissa äänimäärillä (2 384) mitattuna ylemmän keskikastin ehdokas, mutta pohjoisen epävarman tilanteen vuoksi noormarkkulainen ex-kapiainen on elintärkeä palanen keskustan listalla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: