Sananvapaus ei ole sitä, mitä sylki suuhun tuo ja päähän pälkähtää - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Sananvapaus ei ole sitä, mitä sylki suuhun tuo ja päähän pälkähtää

9.1.2019 3:56

Mielipiteen- ja sananvapaus ovat demokraattisen yhteiskunnan kivijalat. Siellä missä ihmiset eivät julkisesti saa tai uskalla arvioida - saati arvostella - esimerkiksi poliitikkoja, raharikkaita ja muita vallankäyttäjiä, eletään enemmän tai vähemmän diktatuurissa.

Sananvapaus ei tarkoita, että sanotaan, mitä sylki suuhun tuo tai päähän pälkähtää. Omaa sananvapauttaan vaaliessa pitää tiedostaa, että mielipide ei ole fakta.

Mielipiteen saa ja se pitää sanoa turuilla ja toreilla, työhuoneen kahvipöydässä, uimahallin saunassa, yleisönosastossa ja sosiaalisen median kanavilla. Mutta vaikka huutaisi lujaa mielipidettään, sillä ei välttämättä ole mitään tekemistä totuuden kanssa.

Populismi on sitä, että vääristellään asiaa, kärjistetään ja kun sitten joku todistaa väittämät virheiksi, kohde uhriutuu. Populismissa vedotaan usein historiaan, kansallistunteeseen ja ylipäätään tunteisiin. Suomessa esimerkiksi maahanmuuttopoliittinen keskustelu sortuu toistuvasti populismiin.

Tunne ei voi olla väärä, mutta tunnekaan ei ole fakta.

Sananvapautta pitää käyttää vastuullisesti. Pysyä asiassa ja totuudessa sekä kunnioittaa ihmistä. Häntäkin, jonka maailmankuva ei vastaa omaa.

Politiikassa fakta, fiktio, tunteet, mielipiteet, ideologiat ja populismi kukoistavat ja sitten sekoittuvat. Edessä ovat eduskunta- ja eurovaalit. Poliittinen puhe kovenee ja vastustajaa mätkitään. Olisi toivottavaa, että joku kohtuus sanomisissa säilytettäisiin. Ehkä olen optimisti.

Kolumnit ovat tapa toteuttaa sananvapautta. Olen ollut kymmenkunta vuotta Satakunnan Kansan kolumnisti. Siitä kiitos kuuluu alun perin lehden entiselle päätoimittajalle Jouko Jokiselle ja tietysti seuraajilleen.

Tämä on viimeinen kirjoitus tällä erää. Kiitän kaikesta palautteesta, jota olen saanut. Asiallisesta ja asiattomasta. Viimeksi mainittu kasvattaa.

Erityinen kiitos kuuluu äidilleni ja Porissa asuville tädeilleni. He ovat antaneet palautetta, kannustaneet ja myös antaneet aiheita kirjoituksiin.

Muistakaa ihmiset tilata lehtiä ja seurata medioita. Se maksaa vähän, mutta maksaa myös itsensä takaisin. Ennen kaikkea: se sivistää.

Ja lukekaa rivejä, älkää vain niiden välejä.

Kirjoittaja on Kankaanpäästä kotoisin

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut