Nämä hienot muusikot poistuivat tänä vuonna keskuudestamme – heitä kannattaa hiljentyä kuuntelemaan - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Nämä hienot muusikot poistuivat tänä vuonna keskuudestamme – heitä kannattaa hiljentyä kuuntelemaan

Rispektiä! Aretha Franklin teki pitkän ja mahtavan uran laulaja. Siitä olivat tunnustuksena muun muassa yli 75 miljoonaa myytyä levyä, tunnetuimpana hittinä Respect, ja 18 Grammy-palkintoa.

31.12.2018 6:00

On jälleen se aika, jolloin kannattaa omistaa hetki päättyvänä vuonna kuolleiden muusikoiden muistolle. Vuoden mittaan kertyneet isot ja pienet uutiset kertovat, että viikatemiehellä on tänäkin vuonna riittänyt töitä.

Nyt ei tosin voi puhua läheskään samanlaisesta kuolleiden artistien sumasta kuin vuonna 2016, jolloin kymmenet erittäin nimekkäät ja hyvin ansioituneet muusikot siirtyivät autuaammille keikka-areenoille.

Isoimpia otsikoita nostattivat tuolloin etenkin David Bowien, Princen ja Leonard Cohenin kaltaisten musiikin jättiläisten poismenot. Tältä vuodelta samaan ylsi ehkä vain soulin kuningattaren Aretha Franklinin (s. 1942) kuolema viime elokuussa.

Menetys oli erityisen suuri. Aretha Franklin nautti kaikki rajat ylittänyttä arvostusta. Esimerkiksi brittilehti Mojo arvosti hänet kaikkien aikojen parhaaksi laulajaksi, ei siis vain parhaaksi naislaulajaksi. Ja olihan hän ensimmäinen nainen, joka valittiin Rock 'n' roll Hall of Fameen (1987).

Aretha Franklin kuoli 76-vuotiaana ja on sikäli päättyvälle vuodelle tyypillinen edesmennyt tähti, että sai elää kohtuullisen pitkään.

Pääosa tänä vuonna kuolleista muusikoista poistui keskuudestamme lähempänä 70:ää kuin 60:ta ikävuotta, erittäin monet yli 70-vuotiaina ja useat pitkälle yli 80-vuotiaina.

Nestorina joukosta poistui maailmankuulu ranskalainen chanson-laulaja ja näyttelijä Charles Aznavour, joka ehti saavuttaa 94 vuoden iän.

Kuriositeettina mainittakoon, että jopa Motörhead-kitaristi "Fast" Eddie Clarke onnistui sinnittelemään 67-vuotiaaksi ennen kuin kuoli viime lokakuussa.

Yhtään myyttisessä 27-vuoden iässä kuollutta muusikkoa ei tämän vuoden listaus sisällä. Nuorin edesmennyt taitaa olla meillä ehkä vähemmän tunnetun brittiläisen elektromusiikkiyhtye LFO:n laulaja Devin Lima, joka kuoli marraskuussa syöpään vain 41-vuotiaana.

Muita aivan liian varhain ajasta ikuisuuteen siirtyneitä olivat irlantilaisen The Cranberries-yhtyeen laulaja Dolores O'Riordan, joka kuoli tammikuussa 46-vuotiaana, ja Pantera-yhtyeen rumpali Vinnie Paul, joka kuoli 54-vuotiaana.

Samaan ennen aikojaan kuolleiden muusikoiden sarjaan voi liittää Esa Kaartamon, joka menehtyi elokuussa 56-vuotiaana saatuaan sairauskohtauksen Broadcast-yhtyeen soundcheckissä.

Jäimme kaipaamaan muun muassa heitä: Moody Bluesin Ray Thomas (s. 1941), Neville Brothersien Charles Neville (s. 1938), Fleetwood Macin kitaristi Danny Kirwan (s. 1950), Colosseumin rumpali Jon Hiseman (s. 1944), Lynyrd Skynyrdin kitaristi Ed King (s. 1949), Jefferson Airplanen Marty Balin (s. 1942), blueskitaristi Otis Rush (s. 1934) ja laulaja/lauluntekijä Tony Joe White (s. 1943) – vain muutamia mainitaksemme.

Kolkolle listalle on odotettavissa jatkoa. Kuten populaarimusiikin tutkija, filosofian tohtori Kimi Kärki totesi Satakunnan Kansan haastattelussa joulukuussa 2016, "vain Keith Richards on kuolematon!"

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: