Johtaja, esimies, päättäjä, yrittäjä ja omistaja: auta nuoria heidän urallaan kaikin mahdollisin ja jopa mahdottomin tavoin - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Johtaja, esimies, päättäjä, yrittäjä ja omistaja: auta nuoria heidän urallaan kaikin mahdollisin ja jopa mahdottomin tavoin

27.12.2018 6:00

Johtaja, esimies, päättäjä, yrittäjä ja omistaja, kirjoitan sinulle kirjeen. On aika kääntää uusi sivu.

Olen jutellut paljon viime aikoina nuorten aikuisten kanssa. He ovat sivistyneitä, valistuneita ja viisaita sekä tiedoiltaan että mieleltään. Heillä on toive, että he voisivat omalla työllään tehdä jotain tärkeää tämän yhteisen maapallomme eteen. Heillä on pakottava, jopa tuskainen, tarve saada tehtyä enemmän kuin oman osuutensa, koska aikaa on vähemmän kuin tehtävää työtä.

Jopa yllätyin, miten laajasti 20–30-vuotiaat tuntevat YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelman, miten he ovat jo osallistuneet koulutuksiin ja työpajoihin, joissa on pureuduttu globaaleihin kestävän kehityksen haasteisiin. Heillä on eväät tehdä ihmeitä ja suuria peliliikkeitä. Ota asia puheeksi; liekki näkyy silmissä.

On aika tutkia oman tekemisemme rajoitteita sekä oman organisaatiomme esteitä ja hidasteita. On aika vieläkin kirkastaa omaa vuosisuunnitelmaamme ja olemassa olomme mielekkyyttä. Uusi vuosi on aina erityinen lupa aloittaa puhtaalta pöydältä ja tehdä käänteentekeviä lupauksia.

Pyydänkin nyt sinua, että autat nuoria urallansa kaikin mahdollisin ja jopa mahdottomin tavoin. Lupaan, että saat takaisin enemmän kuin annat.

Heillä on asiantuntemusta, osaamista ja näkemystä, sinä voit antaa heille tilaisuuden hyödyntää sitä. Raamit ja tuki riittävät pitkälle. Se on sinun tärkeä osasi.

Työelämäkeskustelussa puhutaan hienoin sanoin missioista, arvoista ja merkityksellisyydestä. Sanat ovat sieluttomia ilman tekoja.

Uskon valtameren kokoisiin tekoihin. Nekin saavat alkunsa pienestä ajatuksen häivähdyksestä. Olemattoman pienikin kasvaa ilmiöksi tai muutokseksi saadessaan tilaa, rakkautta, ravintoa ja energiaa.

Puhun siis johtamisesta. Päivittäisen kannattavuuden ja tuloksen kehittymisen johtaminen on vain mikrotason pieni – joskin elintärkeä – osa kokonaisen tulevaisuuden johtamista. Tehokkuusvaateiden ja työmäärän takia itseohjautuvat organisaatiot ovat nyt muodissa. Meillä on planeetta pelastettavana.

Itse olen kiitollinen oman urani esimiehistä. He ovat antaneet siipiä ja juuria.

On aika maksaa takaisin korkojen kera.

Kirjoittaja on viestintätoimistoyrittäjä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut