Suomessa rikotaan taas ennätyksiä – Ylivelkaantuminen on helppoa kuin heinänteko - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Suomessa rikotaan taas ennätyksiä – ylivelkaantuminen on helppoa kuin heinänteko

3.12.2018 3:00

Suomessa rikotaan taas ennätyksiä. Maksuhäiriöisten määrä on noussut yli 380 000:een ja ulosottovelallisia luonnollisia henkilöitä on yli 420 000. Molemmat luvut ovat olleet kasvussa jo vuosia. Karu todellisuus on, että yli 10 prosenttia aktiivisessa iässä olevista suomalaisista on rahavaikeuksissa.

Syitä kärjistyvään tilanteeseen on monia, yksi selittävä tekijä on se, että nykyään velkaa ollaan moneen eri paikkaan. Kun asutaan pankin rahoittamassa talossa, ajetaan rahoituslaitoksen autolla, ostetaan ruoka ja muut arjen tarpeet luottokorteilla ja matkustetaan etelään pikavipillä, todellinen maksukyky hämärtyy. Hyvätkään palkkatulot eivät säästä ongelmilta, jos oma elintaso perustuu velkaan, mutta arjen talouden tasapaino horjuu erityisen helposti silloin, kun tulot ovat alun alkaenkin pienet.

Ylivelkaantuminen on helppoa kuin heinänteko ja jos huominen ei huoleta, rahaa kyllä saa. Harkintakyky voi pettää kenellä tahansa, mutta erityisesti nuoret ovat alttiita aggressiiviselle mainonnalle. “Oletko 18-vuotias ja tarvitset lainaa? Kelpaisiko pikavippi? Onnistuu! XX myöntää lainaa myös 18-vuotiaalle, sillä rahantarve ei katso ikää.” Tyrkyllä on myös “500–50 000 € Samana Päivänä - Velkaantunut? Ei ongelmaa‎”.

Pikavippifirmojen häikäilemätön mainonta on saatava kuriin pikaisesti – mieluummin eilen. Tupakan mainonta on kielletty jo ajat sitten ja nyt röökiaskin kannesta voi nähdä kaikki kauheudet, joihin tuotteen kuluttaminen voi johtaa. Samaa voisi soveltaa pikavippeihin. Onneksi sentään pikaluottojen korkokaton kiertämisen mahdollistavan porsaanreiän tukkiminen on eduskunnassa saanut laajaa kannatusta ja luottojen kulut ja korot saadaan jatkossa tiukempaan säätelyyn.

Ylivelkaantuminen voi olla kannustinloukku ja merkittävä työllistymisen este. Näin siitä tulee yksilöllisten tragedioiden lisäksi määräänsä suurempi yhteiskunnallinen ongelma. Mikäli työllisyysastetta halutaan vielä merkittävästi nostaa, on myös tähän ongelmaan on pureuduttava tosissaan.

Suuri osa ulosotossa olevista veloista on pieniä, suuruudeltaan muutamia satasia. Aina ei taustalla ole holtitonta rahan käyttöä, vaan joskus pienituloisen kukkaron kamelin selän voi murtaa vaikkapa terveyspalveluiden asiakasmaksut, joita ulosotossa on myös satoja tuhansia joka vuosi. Käytännössä velkakierteeseen voi siis joutua terveydenhuollon maksujen vuoksi. Yhteiskunnan kannalta järkevämpää olisi jättää nämä maksut perimättä.

Ylivelkaantuminen syrjäyttää. Kierre pitäisi katkaista mahdollisimman aikaisin, mieluusti jo ennen kuin se alkaakaan. Kunnilta valtiolle siirtyvä talous- ja velkaneuvonta on onneksi saamassa lisää resurssia, mutta tarvitaan myös matalan kynnyksen palveluita ja taloustietouden lisäämistä kouluihin. Positiivinen luottorekisteri helpottaisi ylivelkaantumisvaarassa olevien tunnistamista. Sosiaalinen luotto on puolestaan kunnille vapaaehtoinen palvelu, jolla velkaantumisen kierre voidaan katkaista ja yllättävistä elämäntilanteista selvitä ilman kalliita pikavippejä. Se pitäisi saada käyttöön kaikkiin kuntiin.

Näin joulun alla on hyvä muistaa, ettei tärkeitäkään juhlapyhiä pidä elää yli omien varojen. Pikavipillä ostettu lahja tai joulukinkku ei lämmitä enää, kun tulee takaisinmaksun aika.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?