Äijävaalit myös Satakuntaan: Nyt tarvitaan Vellua, Mikkoa ja Jyrkiä - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Äijävaalit myös Satakuntaan: Nyt tarvitaan Vellua, Mikkoa ja Jyrkiä

12.11.2018 6:00

Vihreät päätti kuin yhtenä miehenä, että yli kuusikymppinen mies on paras henkilö vetämään nuorten ja naisten yhteisönä tunnetun puolueen vaalivankkureita. Ratkaisua voi pitää korkean riskin sijoituksena, josta saattaa jäädä käteen vain mustapekka.

Siltä varalta, että vihreiden keulakuvapolitiikka osoittautuu sittenkin jytkyksi, myös Satakunnan vaalipiirissä kannattaa tehdä haavistot ja ottaa rohkea askel. Huhtivaaleihin pitää syöksyä kaiken kokenut miespää edellä.

Satakunnan SDP on jo julistanut, että se tavoittelee kolmea paikkaa. Tavoite on sen verran kova, että yli kuusikymppinen mies ei riitä. Tarvitaan yli 70-vuotias harmaa karpaasi vaalien keulakuvaksi.

Vanhoja panttereita on demareissa tietysti monta, mutta vain yksi on valtiopäiväneuvos. Some-aktiivi ja Paavo Lipposen ikuinen painajainen Mikko Elo on ohittamaton luu.

Keskustassa on otettava askel taaksepäin ja mentävä lakki kourassa Kiukaisiin, jotta Sipilä-puolue ei koe veretseisauttavaa katastrofia. Suurperheellinen Timo Kalli voi taata, että läpi menee pari muutakin Kallia.

Kokoomuksen osapuolitorainen kykyrykmentti on niin nuorta ja sekalaista seurakuntaa, että vaaliveturin vetäminen on ulkoistettava miehelle, joka osaa voittaa oikean pelin.

Iso musta ja kapteenien kapteeni Veli-Pekka Ketola osoitti Puuvillan lavalla Sauli Niinistön uudelleentulemisen ilojuhlassa, että politiikan kieli sujuu kuin jääkiekkotreenit, aamusta iltaan ja illasta aamuun.

Myös vihreillä on kokoomuksen kaltainen ongelma. Omista Satakunnan aktiiveista on paha ammentaa riittävän näkyvää vanhaa miestä. Koska Helsingin herratkaan eivät täällä koskaan menesty, kannattaa palkata paljon lentänyt jazzguru Jyrki Kangas. Hän on nykyään enemmän vihreä kuin moni vihreä (vihr.). Hänen ekologinen jalanjälkensä on sitä paitsi suuri kuin Pekka Haavistolla.

Vasemmistoliitossa on yhä niin paljon soraääniä, että kampanjapäälliköksi käy vain Itä-Saksassa koulutettu korvalääkäri. Porin Columbo Veijo Puhjo osaa kuunnella.

Äijäpiiri Satakunnan Perussuomalaiset voi haaveilla piikkipaikan uusimisesta, jos Kankaanpään maratoonari Anssi Joutsenlahti pistää huhtasaaret ruotuun.

Raumalainen kristillisdemokraatti pääsi eduskuntaan vuonna 2011. Vain Satakunnan Sauli (herra Ahvenjärvi) voi toteuttaa tämän maanpäällisen ihmeen toisen kerran.

Sinisistä ei ole edes äijävaaleihin. Riittävän vanha Lea Mäkipääkin on väärää sukupuolta, ja Kihniöstä.

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan entinen politiikan toimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: