Työmarkkinoilla kahden kerroksen väkeä - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Työmarkkinoilla kahden kerroksen väkeä

10.9.2018 3:00

Eduskunnan ensimmäinen kyselytunti kesätauon jälkeen nosti odotetusti keskusteluun hallituksen esityksen irtisanomissuojan heikentämisestä pienissä yrityksissä.

Sipilän hallitus on heikentänyt työntekijöiden ja työttömien asemaa ennenkin ja saanut työntekijäjärjestöt takajaloilleen, mutta lopulta kamelin selän katkaisi työsuhdeturvaan puuttuminen ja nyt ay-väki uhkaa vastatoimilla.

Irtisanomissuojan heikentämistä alle 20 henkilön yrityksissä pidetään perusteettomana ja tehottomana ideologisena toimena, jolla vain lisätään työmarkkinaosapuolten vastakkainasettelua ja työmarkkinoiden epätasa-arvoa.

Sipilän pelisilmä petti. Häneltä unohtui se, että työntekijäpuolen neuvotteluasema on parempi kuin pitkään aikaan. Nyt ei kannattaisi hämmentää ja ärsyttää, vaan etsiä yhteisiä ratkaisuja.

Tavoitteesta, eli edelleen kohenevasta työllisyydestä, ollaan yksimielisiä ja yritysten toivotaan palkkaavan tekijöitä mahdollisimman matalalla kynnyksellä tarpeensa mukaan. Uudet työpaikat syntyvät pääosin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin ja tarpeen on helpottaa erityisesti pienten yritysten työllistämistä.

Myös keinoista olisi löydettävissä laajempi yksimielisyys, eikä ole järkevää viedä jääräpäisesti läpi esitystä, jonka myönteisiä vaikutuksia myös hallituksen itsensä teettämät selvitykset eivät suoraan puolla.

Työttömien ja osatyökykyisten ohella heikossa asemassa työmarkkinoilla ovat nollatuntisopimuksella tai tarvittaessa kutsuttavat työtä odottavat ja yksinyrittäjät. Pahimmillaan hallituksen esitys asettaa juuri nämä ryhmät vastakkain, kun tosiasiassa pitäisi löytää keinoja molempien aseman parantamiseen.

Mikroyritysten työllistämismahdollisuuksia edistäisi ennen kaikkea tuki ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaamiseen sekä arvonlisäverovelvollisuuden alarajan nosto. Näinä aikoina, kun yrityksen on mahdollista solmia nollatuntisopimuksia, käyttää vuokratyöntekijöitä tai hyödyntää kuuden kuukauden koeaikaa, on paksua väittää, että irtisanomisen vaikeus olisi todellinen este työllistämiselle.

Samalla ollaan tekemässä karhunpalvelus pienille pk-yrityksille. Osaava työvoima kilpailuttaa palkan ja työn merkityksellisyyden lisäksi myös työsuhde-ehdot. Heikompi irtisanomissuoja asettaa väistämättä pienet yritykset heikompaan asemaan tässä vertailussa.

Irtisanomisen helpottaminen, sen enempää kuin työttömiä syyllistävä aktiivimallikaan, eivät ratkaise pitkäaikaistyöttömyyden taustalla olevia tekijöitä, eivätkä helpota työvoimapulaa potevien alojen ahdinkoa.

Oikeat lääkkeet löytyvät työvoimapalveluiden riittävästä resursoinnista ja tukitoimista sekä uudelleen- ja täydennyskoulutuksen helpottamisesta.

Kirjoittaja on porilainen kaupunginvaltuutettu (vas.).

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?