Tasa-arvoinen hyvinvointi on tahtolaji - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Tasa-arvoinen hyvinvointi on tahtolaji – rahat kotimaiseen kulutukseen vai ylempien tuloluokkien säästämiseen

13.8.2018 3:00

Nyt kun meillä koittaa taas paluu arkeen kesän superviikkojen, helteiden ja sinileväuutisten jälkeen on aika kohdistaa katseet tulevaan syksyyn, jossa arki näyttää hyvin erilaiselta katsojasta riippuen.

Joku miettii minne perhe matkustaisi ensi keväänä, toinen pohtii millä maksaa ensi kuun vuokra ja lääkkeet ja joku kolmas mistä saisi uuden koulurepun ja odottaako tänäänkin kotona sammunut vanhempi ja tyhjä jääkaappi.

Politiikassa, niin valtakunnallisesti kuin kuntatasolla, syksyn arki tarkoittaa muun muassa tulevan vuoden talouden suunnittelua.

Työtä on toki jo tehty ja esimerkiksi valtiovarainministeri esitteli oman ehdotuksensa viime viikolla. Kunnissa valmistelua tehdään pääosin vielä kulisseissa ja lautakuntien ensimmäisiä ehdotuksia omasta taloudestaan nähtäneen lähiviikkoina, vaikka lopulliset päätökset venyvät loppuvuoteen.

Ministeri Orpon ehdotus ei tuo yllätyksiä tulonjaon suhteen. Pienituloisille ei helpotusta ole luvassa, vaan vaalivuoden budjetti pyrkii kosiskelemaan lähinnä äänestävää keskiluokkaa. Pienituloisimpien perusturvan indeksijäädytyksiä tai pienipalkkaisten kuntatyöntekijöiden lomarahaleikkauksia ei olla perumassa. Sen sijaan veronkevennyksiä on luvassa: sitä enemmän saat, mitä enemmän tienaat.

Kokoomukselta tätä osaa tietysti odottaa, mutta luulisi keskustalaisen maalaisjärjen vielä ymmärtävän, että parhaiten kotimaista kysyntää ja taloutta vahvistetaan lisäämällä pienituloisten ostovoimaa, joka kohdistuu paikallisiin palveluihin ja hyödykkeisiin sen sijaan, että ostovoiman lisäys suunnataan paremman tuloluokan rahastosäästämiseen tai ulkomaanmatkoihin.

Myös kunnilla on suuri vastuu perheiden tasa-arvosta.

Itsestään selvien sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi suuri merkitys on sillä, että tarjolla on laadukasta varhaiskasvatusta kaikille sekä riittävästi tukea oppimiseen peruskoulussa ja jatko-opinnoissa. Vaikka satsausten positiivinen vaikutus ei näy vielä ensi vuoden budjetissa, eikä ehkä seuraavalla vaalikaudellakaan, ne ovat kuitenkin sijoituksia, jotka pitkällä tähtäimellä tuottavat parhaiten sosiaalista hyvinvointia ja tasa-arvoa, vähemmän syrjäytymistä ja siitä aiheutuvia kustannuksia.

Kuntien vastuulle jää huolehtia siitä, että niissäkin perheissä, joissa omat eväät ovat niukemmat, kaikille annetaan paras mahdollinen tuki pärjäämistä varten. Petteri Orpolle suosittelen päätösten tueksi niin lapsi- kuin sosiaalisten vaikutusten arviointia.

Kirjoittaja on porilainen kaupunginvaltuutettu (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?