Suomen suurin turvallisuusuhka ei kiinnosta Suomi-Areenaa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Suomen suurin turvallisuusuhka ei kiinnosta Suomi-Areenaa

16.7.2018 4:00

Suomi-Areena alkaa tällä kertaa poikkeuksellisena uutispäivänä, kun koko maailman katseet suuntautuvat Suomeen, tosin Helsinkiin. Arvaamattomat valtiopäämiehet kohtaavat, seuraamme uutiskuvaa kättelyistä ja valokuvausposeerauksista sekä jännitämme Trumpin seuraavaa twiittiä ja siitä seuraavaa reaktiota. Kunhan tästä selvitään, voidaan taas keskittyä Poriin.

Paljon on kohtaamisia täälläkin alkavan viikon aikana, mutta kovin väkevää vastakkainasettelua, saati suuria yllätyksiä tuskin tullaan näkemään.

Keskusteluiden lopputulemat ja suurimmat ulostulot on käsikirjoitettu etukäteen, puhujat tarkoin valittu ja tilaisuuksien järjestäjät saavat kyllä mitä ovat tilanneet. Koko Areenan teemana on tällä kertaa turvallisuus ja osa keskusteluista liittyy siihen tiiviimmin, osa vähän pidempien aasinsiltojen kautta.

Yksi tärkeimmistä turvallisuuteen liittyvistä teemoista loistaa kuitenkin poissaolollaan.

Suomen suurin turvallisuusuhka on usealla taholla, jopa ministereiden ja sisäministeriön kansliapäällikön suulla, nimetty syrjäytymiseksi ja hieman puhujasta riippuen työttömyyteen tai mielenterveysongelmiin liittyväksi. Kuitenkaan syrjäytyminen, köyhyys tai eriarvoisuus eivät ole saaneet ainuttakaan mainintaa Suomi-Areenan ohjelmassa.

Työttömyyttä sentään sivutaan yhdessä keskustelussa, mutta lähtökohtana siinäkin on työvoimapula, ei syrjäytymisen ehkäisy. Ei kai siis ole ihme, että siihenkin keskusteluun unohdettiin pyytää työttömät mukaan.

Keskustelun yksipuolisuuteen kyllästyneet päättivät perustaa Varjoareena-kansalaisliikkeen, joka haluaa tavallisen ihmisen äänen tiiviimmin mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Alkajaisiksi kollektiivin järjestämä rauhanomainen mielenilmaus tyrmää hallituksen aktiivimallin ja osallistuu, ainakin seuraajina, keskusteluun työttömyydestä ja työvoimapulasta. Laajempikin Varjoareena olisi tervetullut avaus asiallisen keskustelun laajentamiseksi myös tavallisten ihmisten ja pienempien järjestöjen suuntaan.

Porilaisilla on tapana valittaa, aina ja vähän kaikesta. Mutta osataan meillä kiittääkin. Kaikesta jupinasta ja kritiikistä huolimatta, valtaosa kaupunkilaisista on tyytyväisiä ja salaa vähän ylpeitäkin siitä, että maan kerma ja eliitti kuluttaa Porin katuja ja palveluita viikon vuodessa. Nautiskellaan siis vilinästä ja julkkisvieraista, kyllä täällä talvella taas tilaa on.

Kirjoittaja on Porin kaupunginvaltuutettu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?